Spaniens före detta kung vägrar ge upp – trots skandalen

Juan Carlos av Spanien är i blåsväder.

Kritikstormen växer, men Spaniens före detta kung vägrar ge efter.
Slå på ljud

Juan Carlos I av Spanien abdikerade frivilligt 2014 och lät sonen Felipe VI överta tronen. Men Juan Carlos behöll ändå hederstiteln “rey emerito”, något som kan översättas ungefärligen till “konung emeritus”, alltså en före detta kung.

Den titeln ligger honom varmt om hjärtat. Enligt källor nära hovet, som pratat med spanska dagstidningen El Pais, är Juan Carlos så fäst vid titeln att han vägrar ge upp den, trots den växande skandal som just nu nystas upp i Spanien.

Juan Carlos utreds av både en schweizisk domstol och av Spaniens högsta domstol. Det handlar om två olika misstänkta penningtvätthärvor – Juan Carlos misstänks ha smusslat undan stora summor pengar för privata ändamål genom att ta emot “gåvor” från kungen av Saudiarabien. Det finns också misstankar om korruption kring lukrativa infrastrukturkontrakt i Spanien. De misstänkta brotten skedde under Juan Carlos regeringstid.

Nuvarande kungen också insyltad

Den nuvarande kungen ser inte heller ut att ta sig ur skandalen fläckfri. Han var en av personerna med tillgång till ett slaskkonto i Panama där Saudiarabiens kung satte in motsvarande 900 miljoner kronor i form av en gåva. Och det var Felipe som gav sin pappa titeln “rey emerito”.

Felipe uppges vara mycket angelägen om att mildra skandalen, och har föreslagit att hans far avsäger sig hederstiteln. Men Juan Carlos vägrar, enligt El Pais. Felipe är mån om att rädda hovets anseende i Spanien, ett land där monarkins överlevnad inte alltid varit garanterad.

1931 deklarerades republik i Spanien för andra gången, och monarkin avskaffades. Kungafamiljen flydde till fasciststyrda Italien, och såg på därifrån medan spanska fascister, ledda av generalen Francisco Franco, förde krig mot republiken mellan 1936 och 1939. Efter att Franco, som hade stöd från Nazityskland och Benito Mussolinis Italien, vann kriget tog Franco själv över som ledare över kungariket Spanien 1947. Han utsåg personligen Juan Carlos I till sin efterträdare, och denne tog över tronen 1975 efter att Franco dött.

När Juan Carlos abdikerade vajade de röd-gul-lila republikanska flaggorna åter i Madrid – och Felipe verkar nu vara orolig att monarkins överlevnad än en gång är i fara.

Av: Anton Nilsson

Foto: TT