Sparkades direkt – efter orden i tv om prinsessan

Spanska kungafamiljen

Kronprinsessan blev hånad i ett tv-inslag. Nu har de ansvariga fått sparken.

Kronprinsessan Leonor har hunnit fylla femton – och är såklart avgudad av hela den spanska nationen. Det var därför en formulering i tv-kanalen RTVE väckte sådan avsky.

Attacken på kronprinsessan

Det spanska kungahuset meddelade i dagarna att Leonor ska lämna Spanien för studier i Wales. En okontroversiell nyhet kan man tycka, men RTVE lyckades hitta en väldigt speciell spinn på det hela.

De valde nämligen att ha med följande formulering i sitt inslag om saken:

"Leonor lämnar Spanien, precis som sin farfar."

Varför väckte då detta så pass mycket uppståndelse? Jo, för att det är en referens till den största skamfläcken på den spanska kronan i modern tid.

Megaskandalen fortsätter

Spanska kungafamiljen

Kronprinsessan Leonor blev påhoppad i tv.

Det var en megaskandal som skakade om hela den spanska monarkin och tvingade exkung Juan Carlos att lämna Zarzuela-palatset i Madrid, hans hem sedan 58 år tillbaka. I ett officiellt brev riktat till sin son, den nuvarande kungen Felipe, meddelade kung Juan Carlos att han fattade sitt beslut för monarkins bästa.

Kungen misstänks för att ha tagit emot runt 65 miljoner euro, motsvarande 669 miljoner kronor, av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan till en “stiftelse” driven av Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

"Vi har sparkat de ansvariga"

När Leonor blev associerad till sin farfars snedsteg reagerade många – däribland det konservativa partiet Partido Popular.

"Vi kräver en rättelse och att någon ställs till svars. RTVE kan inte vara regeringens officiella kanal. Kanalen måste vara till för alla spanjorer", sa partiet i ett uttalande.

RTVE la sig platta mer eller mindre omgående.

"Vi har vidtagit omedelbara åtgärder och sparkat de ansvariga. Detta är en allvarlig oegentlighet som inte ska överskugga RTVE:s trofasta stöd till de konstitutionella värdena, statens institutioner och framför allt kronan", skriver kanalen i ett uttalande.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther