Splittringen hos kungens systrar – efter dystra beskedet

Kungens systrar prinsessan Margaretha och prinsessan Birgitta, två av Hagasessorna.
De båda äldsta Hagasessorna – kungafamiljens mesta 70-plussare – har tagit två helt olika vägar i coronakrisen.
Annons

Prinsessan Birgitta, 83, valde att lämna Mallorca, efter att barnen i München – och drottning Silvia i Sverige – hade försökt övertala henne i dagar. Att hon själv blev så rastlös av att vara instängd hemma i utegångsförbudets Spanien bidrog säkert också:

Annons

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa hon till vår reporter tidigare i våras.

Prinsessan Margaretha – så lever hon i England

Så prinsessan Birgitta lydde råd och reste hem till Sverige. Medan prinsessan Margaretha, 85, är kungafamiljens eget lysande exempel på en stiff upper lip. Hon håller fortfarande ställningarna i det hårt coronadrabbade Storbritannien, närmare bestämt från sitt lilla hus på den engelska landsbygden.

Annons

– Ja, det stämmer att prinsessan Margaretha är kvar i England, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till Svensk Damtidning.

Hagasessorna Margaretha och Birgitta hemma i Stockholm, sommaren 2018.
Hagasessorna Margaretha och Birgitta hemma i Stockholm, sommaren 2018.

Kungens äldsta syster har skyhög integritet, och en mycket bestämd åsikt om hur saker och ting ska vara. Det var också därför som den födelsedagsfest som kungen, 75, prinsessan Birgitta, 83, prinsessan Désirée, 81, och prinsessan Christina, 76, planerade att hålla för Margaretha i höstas, inte blev av.

Hon ville helt enkelt inte lämna England för att åka hem till kalla och regniga Sverige.

Annons

Så 85-årsfesten sköts upp och planen var i stället att ha firandet nu i vår. Men så kom coronakrisen som alla vet emellan.

Prinsessan Margaretha och prinsessan Birgitta 2015.
På prins Carl Philips bröllop 2015.

Prinsessan Birgitta har också hunnit drabbas av en del hälsotrubbel. I januari lades hon in på sjukhus i Spanien på grund av sina hjärtbesvär.

– Det fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det, sa hon till Svensk Dam tidigare i våras.

Prinsessan Birgitta – så lever hon i Sverige

Stenhammars slott utanför Flen.
Stenhammars slott utanför Flen – här bor prinsessan Birgitta just nu.
Annons

Men nu befinner hon sig alltså hemma i trygga Sverige, närmare bestämt hos lillebror kungen på Stenhammar. Och där kan hon bli kvar på obestämd tid, med tanke på att Anders Tegnells ord om att hemmaisoleringen för 70-plussarna kan dra ut på tiden och behöva pågå i månader.

Men viktigast av allt: prinsessan Birgitta och hennes tre systrar har alla hälsan i behåll:

– Ja! Alla fyra mår bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kungen och hans systrar Hagasessorna.
Kungen och hans systrar, de härliga Hagasessorna.

Annons

Foto: TT, Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Splittringen hos kungens systrar – efter dystra beskedet”

 1. Liat skriver: 24 april, 2020

  När fyllde Kungen 75, han har ju inte fyllt 74 än.


  1. ananas skriver: 24 april, 2020

   Instämmer.
   Dessutom står det att Birgitta sitter mellan sina fyra vägar! Detta kommenterade någon redan då den ursprungliga artikeln publicerades.


 2. Lise Tandberg skriver: 25 april, 2020

  Min søster bor i Spania og har hatt portforbud siden 12. mars. Det er nå utvidet til 11. mai,med andre ord – de har da vært innenfor hageporten i 2 måneder. Skjønner ikke hva hun klager over som kom seg til Sverige og kan bo på Stenhammar. Hun må slutte å syte!


 3. Anna skriver: 25 april, 2020

  Jag läste någonstans att Margaretha tydligen är utblottad och bor i en fallfärdig stuga på engelska landsbygden. Kan det verkligen stämma…?


 4. Catrin skriver: 25 april, 2020

  Sverige är knappast “hemma” för Birgitta längre…men det blev väl tråkigt när hon inte kunde gå sina dagliga rundor på golfbanan på Mallorca.


 5. Obs skriver: 25 april, 2020

  Silvia verkar stå över alla andra. Att dra hit en skröplig syster till kungen och ev. belasta det svenska sjukvårdssystemet är inget annat än en skandal. Birgitta har utvandrat från Sverige för många, många år sedan och detta kan väl inte ha undgått Silvia. Hur många som Silvia har bjudit hit från Tyskland att bo här under krisen kan man ju undra. Hysch, hysch…..


  1. charlotte skriver: 27 april, 2020

   Att Birgitta kommer till Sverige istället för att åka till Tyskland är väl kungens önskan. Drottning Silvia får bita ihop. Margaretha har sagt nej till sådan inbjudan vad jag förstår. Hon bor hellre kvar i sin stuga i England.
   Vilken skulle drottningen i så fall bjudit till Sverige? Det är ren lögn.


 6. Ingrid skriver: 27 april, 2020

  Hur många Silvia tagit hand om eller ”stöttat” från sin egen familj är en intressant fråga då det anses mer relevant än kungens egna systrar.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar