Splittringen hos kungens systrar – efter dystra beskedet

Kungens systrar prinsessan Margaretha och prinsessan Birgitta, två av Hagasessorna.

De båda äldsta Hagasessorna – kungafamiljens mesta 70-plussare – har tagit två helt olika vägar i coronakrisen.

Prinsessan Birgitta, 83, valde att lämna Mallorca, efter att barnen i München – och drottning Silvia i Sverige – hade försökt övertala henne i dagar. Att hon själv blev så rastlös av att vara instängd hemma i utegångsförbudets Spanien bidrog säkert också:

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa hon till vår reporter tidigare i våras.

Prinsessan Margaretha – så lever hon i England

Så prinsessan Birgitta lydde råd och reste hem till Sverige. Medan prinsessan Margaretha, 85, är kungafamiljens eget lysande exempel på en stiff upper lip. Hon håller fortfarande ställningarna i det hårt coronadrabbade Storbritannien, närmare bestämt från sitt lilla hus på den engelska landsbygden.

– Ja, det stämmer att prinsessan Margaretha är kvar i England, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till Svensk Damtidning.

Hagasessorna Margaretha och Birgitta hemma i Stockholm, sommaren 2018.

Hagasessorna Margaretha och Birgitta hemma i Stockholm, sommaren 2018.

Kungens äldsta syster har skyhög integritet, och en mycket bestämd åsikt om hur saker och ting ska vara. Det var också därför som den födelsedagsfest som kungen, 75, prinsessan Birgitta, 83, prinsessan Désirée, 81, och prinsessan Christina, 76, planerade att hålla för Margaretha i höstas, inte blev av.

Hon ville helt enkelt inte lämna England för att åka hem till kalla och regniga Sverige.

Så 85-årsfesten sköts upp och planen var i stället att ha firandet nu i vår. Men så kom coronakrisen som alla vet emellan.

Prinsessan Margaretha och prinsessan Birgitta 2015.

På prins Carl Philips bröllop 2015.

Prinsessan Birgitta har också hunnit drabbas av en del hälsotrubbel. I januari lades hon in på sjukhus i Spanien på grund av sina hjärtbesvär.

– Det fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det, sa hon till Svensk Dam tidigare i våras.

Prinsessan Birgitta – så lever hon i Sverige

Stenhammars slott utanför Flen.

Stenhammars slott utanför Flen – här bor prinsessan Birgitta just nu.

Men nu befinner hon sig alltså hemma i trygga Sverige, närmare bestämt hos lillebror kungen på Stenhammar. Och där kan hon bli kvar på obestämd tid, med tanke på att Anders Tegnells ord om att hemmaisoleringen för 70-plussarna kan dra ut på tiden och behöva pågå i månader.

Men viktigast av allt: prinsessan Birgitta och hennes tre systrar har alla hälsan i behåll:

– Ja! Alla fyra mår bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kungen och hans systrar Hagasessorna.

Kungen och hans systrar, de härliga Hagasessorna.

Foto: TT, Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna.