Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Splittringen mellan drottning Silvia och norska kungafamiljen

21 jan, 2022, 16:00 
Norska kungafamiljen
Drottning Silvia och den norska kungafamiljen går isär i en viktig fråga.
Annons
SE FILMEN! Här brister det för kungen och Silvia – efter mannens oväntade agerande med JulianBrand logo
SE FILMEN! Här brister det för kungen och Silvia – efter mannens oväntade agerande med Julian

Drottning Silvia tror på jämlikhet. Om detta råder inga som helst tvivel.

Däremot drar hon sig från att kalla sig feminist. Hon är lite mer konservativ än sina döttrar och har formats av en strikt religiös uppväxt med två djupt troende föräldrar. Det är ganska väntat att hennes åsikter drar åt en mer gammaldags riktning.

Drottning Silvias splittring med norska kungafamiljen

Så här sa Silvia när hon blev intervjuad av tidningsdrottningen Amelia Adamo i Aftonbladet och fick frågan vad ordet “feminist” betyder för henne.

– Jag försöker undvika den frågan, för den är laddad just nu och kan tolkas på så många vis, sa Silvia.

– Jag tycker att det är en diskussion som verkar ha gått för långt. Däremot tycker jag att man ska vara feminin. Och att Sverige kommit mycket långt när det gäller jämlikhet.

Annons

Här anar vi en åsiktsskillnad gentemot vännerna i Norge. Det avslöjar prinsessan Ingrid Alexandra i en stor intervju med tidningen VG, genomförd i samband med att prinsessan fyller 18.

Där säger Ingrid Alexandra att hon ser sig själv som feminist, och att hennes farmor, drottning Sonja, känner likadant i frågan.

– Hon har gjort mycket för feminismen och jämlikheten. I början, då hon klev in i rollen som kronprinsessa, jobbade hon mycket med Försvaret, bland annat för att främja kvinnor. Det har varit viktigt, säger Ingrid Alexandra.

Sonja: "Irriterat mig – stor besvikelse"

Drottning Sonja kallade sig för feminist första gången 2013. Då väckte det en del uppmärksamhet i Norge, men hon har stått fast vid sitt ställningstagande.

– Jag tycker att kvinnor har sin egen rätt, sin egen plats, och att det är orättvist att kvinnor i vissa sammanhang behandlas annorlunda än män, sa Sonja i en intervju med NRK på sin 80-årsdag.

– Det har irriterat mig. Till exempel när man är ute på officiellt uppdrag, så händer det att pressen inte skriver om det som pågår, men bara om det man har på sig. Det är en stor besvikelse.

Annons