Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Splittringen mellan prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria bekräftad av flera källor

05 nov, 2023, 07:00 
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine

Flera olika källor bekräftar att kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine gått åt olika håll.

Annons

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har levt liv som är både väldigt lika varandra – men också fundamentalt olika. Det har format dem som människor i allra högsta grad.

I ett avseende har de båda prinsessorna gått åt två helt olika håll. Det har blivit bekräftat från flera olika källor.

Carl Philip i olycka • Vi avslöjar! Victoria & familjen på lyxsemester • Jättefest för Daniel på slottet – 3 kungliga snackisar från veckan som gått!Brand logo
Carl Philip i olycka • Vi avslöjar! Victoria & familjen på lyxsemester • Jättefest för Daniel på slottet – 3 kungliga snackisar från veckan som gått!

Splittringen mellan kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine bekräftad

Jenny Öqvist vid Språkrådet gästar veckans Språket i P1 för att tala om sitt forskningsprojekt. Hon har tittat närmare på hur den svenska överklassen talar – och kommit fram till spännande slutsatser kring just kungafamiljen.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine
Ni låter ju helt olika!

– Det visade sig en stor kontrast mellan prinsessan Madeleines tal och kronprinsessan Victorias tal. Madeleine använde fler av de här överklassdragen. I materialet som jag lyssnat på kunde jag höra att hon använde ett dämpat eller surrande i-ljud, som också kallas Lidingö-i, och ett mer öppet och främre långt A-ljud, säger Jenny och fortsätter.

Annons

– De har nog inte suttit och bestämt sig på den detaljnivån men man kan fundera över att prinsessorna har väldigt olika roller. Kronprinsessan är ju vår framtida monark. Det har hon tränats in i sedan hon var barn. Det är viktigt att vi har förtroende för henne och att hon har legitimitet i rollen. Då kan det vara ett sätt att inte sticka ut i som överklass, att inte använda de här dragen.

"Kronprinsessan Victoria har dresserats"

En annan källa, språkforskaren Lars Melin, är inne på samma spår i sin bok Fint språk.

– Victoria har alltså dresserats för sitt språk. Hon skulle prata vad man kan beskriva som “mainstream-svenska”. Man tänkte sig att svenskarna i gemen var mer bekväma med det, säger Lars till Svensk Dam.

– Madeleine pratar Stureplans-aktigt. Det man märker mest är de öppna vokalerna. Det är därför man har kallat henne för ”Madelääään”. Det är en lätt nasalering också. En bladning av fonetik och attityd.

En betydande skillnad mellan systrarna alltså!

Annons