Splittringen mellan prinsessan Sofia och Madeleine – behandlades helt olika av hovet

Hovet väntade in i det sista med att avslöja prinsessan Sofias graviditet, till skillnad från med Madeleine.

Förra veckan kom beskedet att prinsessan Sofia är gravid, något som piggare upp i det dystra decembermörkret i ett år som inte liknar något annat vi varit med om. I samband med avslöjandet berättade de även att Sofia är beräknad att föda i månadsskiftet mars/april, vilket innebär att hon vid tidpunkten för offentliggörandet bör ha varit minst fem månader långt gången.

Det är ovanligt lång tid för att vara kunglighet, men det har inte varit svårt att dölja det här året. Med ytterst få officiella uppdrag och lite strategiskt valda kläder och vinklar har prinsessans tredje graviditet lyckats undgå de allra flesta i månader.

Omvänd situation för prinsessan Madeleine

Annat var det när prinsessan Madeleine var gravid med prins Nicolas. Hon var hemma för att delta i Nobeldagen, och spekulationerna var i redan i full gång när hovet bestämde sig för att gå ut med nyheten, hela sex månader innan den lilla prinsen till slut föddes.

Det framkom snabbt att hovet ville förekomma ett avslöjande från annat håll, något hovets informationschef Margaretha Thorgren var öppen med redan samma dag som pressmeddelandet skickades ut, den 19 december.

prinsessan madeleine prins nicolas

Madeleines andra graviditet avslöjades betydligt tidigare än vanligt.

TT

– Innan man har gått ut med informationen är det naturligtvis en anspänning. Jag tror att både prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill är lite lättade just nu att vi gått ut med beskedet. Det är alltid så att sådant här kan komma från annat håll via spekulationer på annat, nu kan man gå ut på ett annat sätt, sa hovets informationschef Margaretha Thorgren i samband med beskedet.