Splittringen mellan Silvia och Sofia – drottningen markerar

En sak har Silvia och Sofia gemensamt, de båda brinner och kämpar för barnens rättigheter. Men nu ändrar sig Silvia om prinsessans närvaro.

Drottning Silvia har länge haft barnens rättigheter som en av sina hjärtefrågor och det är ett arbete som inte stannar av på grund av viruset. Under hösten deltar hon i flera digitala sammanträden i Global Child Forum, en stiftelse som stöttas av FN och finns till för att föra samman mäktiga ledare och företagare för att ta fram idéer som kan hjälpa barn runt om i världen.

Det första sammanträdet har redan varit och drottningen slog på stort genom att ha med sig både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia vid sin sida. Den sistnämnda jobbar även hon hårt för att göra världen till en lite bättre plats för barnen, vilket hon visat sedan länge genom sitt arbete med Project Playground.

Med prinsessans brinnande engagemang i barnens rättigheter i åtanke kan valet att ha med Sofia på Global Child Forum se ut som det mest självklara valet, men till kommande möten har Silvia tänkt om. I de kommande tre mötena kommer hon en gång ha med sig kungen, nästa gång kronprinsessan och sista gången deltar hon solo. Sofia får stå över. Det är säkert tråkigt för prinsessan, som gärna visar att hon är en representant att räkna med i kungahuset.

Sofia tar varje chans hon får att engagera sig i frågorna hon bryr sig om mest.

Jonas Ekstrmer/TT

Hovet ändrar strategin för uppdrag i höst

Tidigare har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt att de inte kommer skriva ut allt i kalendern och inte skriva ut det så långt i förtid alla gånger. Det är en del av deras coronastrategi, då kungahuset vill kunna undvika att det bildas onödiga folksamlingar när kungligheterna är ute på uppdrag. Att undvika folksamlingar är ju säkrare för alla inblandade, nu när coronaviruset ökar i många europeiska länder och många fruktar samma utveckling hemma i Sverige.

Silvia har en lång bakgrund inom arbetet för barnens rättigheter.

Catarina Lundgren Åström/TT

– Det är många arbetsuppgifter som väntar framåt, både för kungaparet och kronprinsessparet under hösten. I kalendern på vår hemsida presenteras endast ett urval av officiella uppdrag som genomförs. Alltså exempelvis inga internmöten, inte heller alla externa möten, stiftelseuppdrag, förberedelser, planering, administrativt arbete och så vidare. Covid-19 gör även att vi inte kan vara lika transparenta i kommunikationen som vi brukar vara, säger Margareta Thorgren om höstens planering.