Splittringen mellan Victoria och Mette-Marit

kronprinsessan victoria kronprinsessan mette-marit

Victoria och Mette-Marit är väldigt goda vänner och tänker ofta lika. Men coronaviruset tvingas de hantera på två helt olika sätt.

Vi befinner oss i en svår tid. Coronavirusets framfart har fått många människor att ändra sitt sätt att leva. Det gäller även kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mette-Marit. Men deras sätt att hantera krisen skiljer sig avsevärt. Av förklarliga skäl.

Den norska kronprinsessan tillhör en riskgrupp. Hon lider av den kroniska lungsjukdomen lungfibros, vilket innebär att hon absolut inte får bli smittad av coronaviruset. Den norska kungafamiljen var också ett av de första kungahusen att blåsa av alla framtida evenemang.

Kronprinsessan Mette-Marit befinner sig i en riskgrupp

På Kungliga slottet följde man länge en annan linje. Kronprinsessans kalender var full av uppdrag och utåt sett verkade det som att Victoria skulle jobba på som vanligt, trots krisen. Men nu har även den svenska kronprinsessan begränsa sina sociala kontakter och många viktiga möten genomför hon just nu hemifrån Haga slott.

Victoria vill hålla sig uppdaterad om coronaviruset

Victoria är inte i en riskgrupp, även om hon förstås ska undvika att föra viruset vidare till någon av sina äldre släktingar. Med den vetskapen valde Victoria till exempel att bjuda hem representanter för Sveriges Kommuner och Regioner, för att diskutera coronaviruset. Hon vill hålla sig informerad men gör det utan att ta några onödiga risker.

Mette-Marit lyser dock med sin frånvaro. Hon har inte publicerat något på sitt privata Instagram-konto på över en månad och på hovets hemsida syns hon inte till heller. För henne är det inte möjligt att träffa experter, på samma sätt som kollegan Victoria kan göra. Mette-Marit och Haakon följer naturligtvis utveckling hemifrån slottet men de bjuder inte in gäster i nuläget.

Foto: TT