Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sprickan mellan hovet och TV4 – orden som avslöjar konflikten

05 feb, 2021, 16:00 
AvLars Johansson
sprickan mellan kungen och tv4 efter nyheten om svenska The Crown
Hovet har fått informationen att det är en dramadokumentär som ska göras om Carl XVI Gustaf. Men TV4 själva säger att det är en renodlad drama-serie. Redan innan inspelningarna dragit i gång har en spricka i kommunikationen uppstått mellan parterna. – Där vet jag inte riktigt vad som hänt, säger Josefine Tengblad, chef för drama på TV4 och C More.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 5?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 5?

Nyheten slog ner som en bomb.

Sverige får sin egen “The Crown”. TV4 och C More ska göra en tv-serie om vår monark Carl XVI Gustaf.

Säsong ett tar avstamp strax innan kungen mister sin pappa, arvprins, Gustaf Adolf i en flygolycka 1947. Sedan skildras hans liv från tronarvinge till regent. Som i brittiska förlagan ses förändringarna i samhället ur hovets perspektiv.

– Alla i Sverige har en relation till monarkin och dess historia oavsett sina åsikter om den. Möjligheten att lägga till nya erfarenheter och dimensioner till sagan om vår kung är ett prestigefyllt projekt för oss, säger Josefine Tengblad, chef för drama på TV4 och C More till Variety.

“The Crown” har retat gallfeber på engelska hovexperter på grund av de anser att produktionen tar sig för stora friheter gällande sanningen.

En sån oro finns nu inför det svenska projektet.

– Jag befarar det värsta. Nu ska man inte döma ut detta i förväg, men jag har onda aningar, säger hovexperten och historikern Herman Lindqvist.

Annons

– Jag tror inte han (Carl XVI Gustaf) tycker det är roligt. Kungen är ju lovligt villebråd, han kan inte försvara sig på något vis. Tv-teamet kan dra på och påstå vad som helst och det är nog ett faktum som de räknar med.

Hovets kommentar om svenska The Crown

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet säger:

– Tror inte det finns någon levande person som inte skulle vara orolig om det skulle göras en dramadokumentär om ens liv. Ofta görs dokumentärer om avlidna personer, nu blir det mer speciellt. I övrigt har vi ingen insyn i projektet och ska inte heller ha det.

Redan i samband med offentliggörandet av den kommande serien om Carl XVI Gustafs liv har en kommunikationsspricka uppstått mellan hovet och TV4/C More. Någonstans på vägen har ett missförstånd skett.

– Informationen vi fått är att det är en dramadokumentär. Åsa hade olika frågeställningar och ville komma i kontakt med olika personer gällande de dokumentära delarna, sånt som vi kan svara på. Då hade vi ett val, antingen bistå eller inte. Vi är naturligtvis måna om att de dokumentära delarna blir så sanningsenliga som möjligt, så vi bejakade hennes förfrågan, berättar Margareta Thorgren.

Annons

Sprickan mellan hovet och TV4 när kungens liv ska bli dramaserie

Men enligt TV4 rör det sig om en renodlad dramaserie, alltså en produktion utan dokumentära partier. Precis som i fallet “The Crown”.

– Det är en dramaserie. Ja, det är helt korrekt. Där vet jag inte riktigt vad som hänt, jag har inte varit inblandad där. Men det måste vi förtydliga. Vi ska kontakta hovet angående det, säger Josefine Tengblad.

Foto: TT

Annons