Sprickan mellan Madeleine och Sofia – efter de tuffa månaderna

Coronaviruset har fått världen att stanna upp, och det påverkar även relationerna i kungafamiljen.

Victoriadagen ordnas varje år på kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli, men det är inte bara ett födelsedagskalas. Det är ett evenemang som i vanliga fall hålls över flera dagar “som vill inspirera till fysisk aktivitet, en hälsosam livsstil och samla in medel till förmån för Kronprinsessan Victorias Fond.”, enligt Victoriadagarnas hemsida.

Med flera dagar med aktiviteter för barn och vuxna som avslutas med den tv-sända Victoriakonserten på kronprinsessans födelsedag är det en av de absoluta höjdpunkterna på året för alla i det svenska kungahuset. Det är en av de bästa möjligheterna för alla medlemmar av kungahuset att interagera och synas för den svenska befolkningen, och folk reser från hela landet för att vara på plats på Solliden när det sker.

Även Chris brukar göra ett av sina få årliga framträdanden med kungahuset på Victoriadagen, men det blir det inget med i år.

Bara Sofia på plats – Madeleine strandad

Men inte i år. På grund av corona blir inget med firandet som vanligt. Det ska fortdarande hållas en konsert, men de enda bekräftade gästerna förutom kronprinsessparet själva är Carl Philip och Sofia. Extra påtagligt blir det för Madeleine att missa det här tillfället till att både träffa sin familj och träffa svenska folket, som hon till vardags är ganska avskärmad ifrån då hon bor i USA.

Men att Carl Philip och Sofia kan komma är nog glädjande för Victoria! Hon har fått axla ett tungt ansvar under våren som den medlem i kungafamiljen som haft betydligt mest uppdrag, och att få sällskap från sin bror och sin svägerska på denna hektiska dag måste vara en lättnad.

Det blir alltför svårt att ta sig hem från USA i sommar.

Sofia har visat att hon och Carl Philip mer än gärna tar sitt ansvar som förebilder för svenska folket under tiden med coronapandemin, hon har gjort allt från att börja jobba som sjukvårdsbiträde till att försöka inspirera till en semester hemma i Sverige nu när det inte är så okomplicerat att åka utomlands som det brukar vara.

När väl läget är lite mer stabilt kommer Madeleine alldeles säkert att fara hem till Sverige igen, och hon kan ta igen förlorad tid med familjen.

Foto: TT