Sprickan mellan Victoria och Märtha Louise – bilden avslöjar sanningen

Sprickan mellan Victoria och Märtha Louise – bilden avslöjar sanningen

Victoria och Märtha Louise har mycket gemensamt, men på den här punkten skiljer de sig åt totalt.

3 kungliga snackisar från vecka 8!
0:57

Efter reklamen: 3 kungliga snackisar från vecka 8!

(0:57)

Slå på ljud

Allt sedan smartphones intåg i alla människors vardagsliv har sociala medier exploderat och det finns nu nästan ingen privatperson, organisation eller företag som inte syns i sociala medier.

Kungligheterna är inget undantag och alla länders respektive kungahus har jobbat hårt de senaste åren för att etablera en stark närvaro i vanliga människors flöden.

Men strategin ser lite olika ut beroende på vem avsändaren är.

Vissa har tagit en mer personlig approach, som till exempel prinsessan Märtha Louise i Norge. Hon har dels ett eget officiellt konto men också ett personligt konto där hon agerar i egenskap av privatperson och inte är rädd för att dela med sig av personliga åsikter och innehåll.

Ett tydligt exempel på det är hennes senaste inlägg, som föreställer Ukrainas flagga.

Märtha Louise stöttar Ukraina

I texten till bilden har hon citerat en text av amerikanska poeten Amanda Gorman, på engelska.

“There is no such thing as gentle war.
There is no peace
That can’t be flung aside.
Our only enemy is that which would
Make us enemies to each other.”

Ställningstagandet kunde inte vara tydligare. Märtha Louise fördömer Rysslands attacker mot Ukraina som inleddes i torsdags.

Där ser vi en klar kontrast mot hur till exempel kronprinsessan Victoria skulle agera. Victoria har inget eget konto som både Madeleine och Carl Philip har tillsammans med Sofia utan all kommunikation går via kungahusets officiella konto. Där går alla inlägg via kommunikationsavdelningen och det finns inte mycket utrymme för personliga tankar och åsikter.

Nyligen delade kungahuset ett meddelande som undertecknades Victoria och Daniel när de dementerade ryktena om skilsmässa som florerat en tid, men det är ett drag som hittills är väldigt ovanligt.