Sprickan mellan Victoria och norska prinsparet – gör helt annorlunda

victoria daniel mette-marit haakon

Berit Roald
Det svenska kronprinsessparet och det norska gör helt annorlunda.

Precis som alla andra har vart och ett av Europas kungahus varit tvungna att anpassa sin verksamhet efter pandemin under i stort sett hela föregående år, och de har valt lite olika approach. I Storbritannien har drottning Elizabeth varit i stort sett isolerad under nästan hela perioden, medan i Spanien har kung Felipe och drottning Letizia sett till att ta sig ut på uppdrag så fort de gick att utföra på ett coronasäkert sätt.

Även i Norden har kungahusen valt lite olika approach. I Sverige har mycket av kungafamiljens uppdrag digitaliserats, vilket har gjort att även kungaparet kan delta, trots att de ingår i riskgrupp.

Kronprinsessan Victorias arbetet under 2020

Sajten UFO No More har gjort en gedigen sammanställning av alla skandinaviska kungligheters arbetsdagar under 2020. De har räknat på antalet arbetade dagar baserat på de uppdrag som ligger på kungahusens kalendrar, de som lagts ut på hemsidan eller uppdrag som beskrivits i kungligheternas officiella sociala medier.

kronprinsessan victoria prins daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel jobbar ofta tillsammans.

Jessica Gow/TT

Det visar på en tydlig trend i det svenska kungahuset. Det här har varit kronprinsessparets år. Victoria har jobbat mest av alla svenska kungligheter, hela 115 arbetsdagar har hon varit aktiv under året. Daniel är nummer två med nästan lika många, 112 dagar har han arbetat under 2020. De båda ser ju ju oftast tillsammans ute på uppdrag så det är inte konstigt att deras siffror ligger väldigt nära varandra. Men helt rätt att Victoria står som ”vinnare” i tabellen, det är ju ändå hon som är kronprinsessa och vi alla vet att hon jobbar väldigt hårt i sin roll som representant för kungahuset!

Kronprins Haakon – Norge gör annorlunda

I norska kungafamiljen är det Haakon som sticker ut med betydligt högre siffror än alla andra, han har jobbat 145 dagar, det är nästan dubbelt så mycket som kung Harald med sina 85 arbetsdagar och drottning Sonja har bara kommit upp i 49.

kronprins haakon kronprinsessan mette-marit
Håkon Mosvold Larsen

Den stora skillnaden från det svenska kronprinsessparet, som jobbat mycket som ett team, är att Mette-Marit bara jobbat 23 dagar på hela året. Det har såklart med hennes sjukdom lungfibros att göra, något som innebär att hon behöver känna efter för varje dag om hon är i form för att åka ut på uppdrag och representera Norge. Klart är iallafall att Haakon gör ett hästjobb som kronprins av Norge!

För att se hela listan med sammanställningar över de skandinaviska och det spanska kungahusets jobbår, besök UFO No More som tagit fram statistiken.