St Edwards kronan plötsligt borta – bara månader före Charles kröning

04 dec, 2022, 19:30 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318
Indra Nordemar

Charles blir krönt i maj – men nu är kronan borta från Tower of London.

Annons
Här rycker Charles in som kung på viktiga dagen
Här rycker Charles in som kung på viktiga dagen

Charles blev kung samma sekund som drottning Elizabeth tog sitt sista andetag den 8 september. Dagarna därpå erkändes han av nationen. Men han har ännu inte blivit krönt.

Kröningen äger rum först lördagen den 6 maj 2023 i Westminster Abbey i London. Själva kröningsceremonin kommer inte vara lika storslagen som när drottning Elizabeth tillträde sin post 1953, men nästintill.

Kung Charles kröning – så kommer den gå till

Enligt Buckingham Palace kommer Charles att smörjas med olja, ta emot de traditionella kungliga attiraljerna och krönas med St Edwards krona av ärkebiskopen av Canterbury.

Elizabeths kröning 1953.

Ja, kronan är kanske den viktigaste delen av hela ceremonin då den symboliserar den brittiska monarkin – men i helgen fick besökarna i Tower of London (där kronjuvelerna bevaras) en chock – för St Edwards kronan var då plötsligt borta, rapporterar Sky News.

Annons

Därför har St Edwards kronan försvunnit från Tower of London

Miljontals personer från hela världen besöker årligen Tower of London för att se kronjuvelerna och framför allt St Edwards kronan som är "huvudattraktionen". Besvikelsen måste därför ha varit stor när den inte syntes till.

Men vakterna som också kallas Beefeaters kan pusta ut – kronan har nämligen bara förflyttats då storleken ska justeras så att den passar Charles. Men det hela har skett helt under radarn i största hemlighet, för att hålla säkerheten så hög som möjligt.

Nu befinner sig alltså kronan på en okänd plats – om den kommer att återföras till Tower of London innan Charles kröning eller inte är dock i nuläget oklart.

Foto: TT

Annons