Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stackars Silvia - hur ska hon orka?

29 nov, 2010, 11:35 
Agneta Nisbeth
Annons

Efter skandalboken ”Den Motvillige monarken” har kungafamiljen plötsligt blivit måltavla för giftiga pilar. Nu har tv4:s Kalla Fakta dammat av några dokument som sägs bevisa att drottning Silvias far, Walther Sommerlath, var nazist.

Drottningens bror Ralf de Toledo Sommerlath är uppriven över påståendena:

–Ingenting är sant. Det är lögner och förtal. Detta är oerhört kränkande för vår familj, säger han.

Redan 2007 gjorde regissören Lukas Moodyssons ett utspel som fick det svenska kungahuset att rasa. Han sade i direktsändning i SVT att hans nästa film ska handla om drottning Silvia och hennes nazistiska pappa.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Olustigt skämt

Kort därefter medgav Moodyson att det var ett skämt. Men hovet kunde minsann hålla sig för skratt.

– Det är ett dåligt och olustigt skämt, sade hovets dåvarande presstaleskvinna Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Drottning Silvia är mycket upprörd över att tv4 ånyo drar upp den gamla historien. Nu är det kungens tur att stötta sin hustru. De hjälper varandra i nöd och lust. Men nu orkar de inte tiga längre. Familjen har fått nog och kommer att diskutera huruvida de ska vidta rättsliga åtgärder. Hovet ger följande uttalande på sin hemsida:

Stackars Silvia

”Självklart beklagar drottningen att hennes far blev medlem 1934 i det Nationalsocialistiska partiet. Vetskap om medlemskap fick Drottningen i vuxen ålder och hade aldrig möjlighet att diskutera detta med sin far.”

Stackars Silvia. Hon har haft ett tufft år. Victorias och Daniels bröllop var höjdpunkten och fick henne att le. Silvia har stöttat sin dotter Madeleine i sorgen efter den brutna förlovningen. Snart vankas det Nobel, födelsedag och julfirande för drottningen. Kommer hon att orka?

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, All Over Press.

Läs även:

Annons