Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stalkern tog sig in i Elizabeths sovrum – sanningen om otäcka händelsen

13 nov, 2020, 14:03 
Drottning Elizabeth
Ett vanlig säng. En vattenkokare. Och en chockad drottning Elizabeth. Det var vad som mötte Michael Fagan när han tog sig in i hennes sovrum.
Annons
Här är trailern för nya säsongen av The Crown – med prinsessan Diana!Brand logo
Här är trailern för nya säsongen av The Crown – med prinsessan Diana!

Minns du mannen som tog sig ända in i drottning Elizabeths sängkammare på Buckingham Palace i London? En av brittiska kungahusets största säkerhetsskandaler.

För hur kunde inkräktaren Michael Fagan obemärkt ta sig förbi alla säkerhetskontroller? Och hur överlevde drottning Elizabeth chocken när hon vaknade och såg en blodig man stå lutad över hennes säng?

Den här händelsen från 1982 är också en av dem som skildras i den nya omgången av The Crown som har premiär på Netflix på söndag den 15 november.

Men redan nu har brittiska The Telegraph en exklusiv intervju med mannen bakom brottet: Den i dag 70-årige Michael Fagan.

Michael Fagan som tog sin in i drottning Elizabeths sovrum
Det var den här mannen som drottning Elizabeth möttes av när hon plötsligt vaknade.

Han berättar för The Telegraph att han helt enkelt bara klättrade över järnstaketet och att han sedan tog sig in på slottet genom ett öppet fönster. Sedan började han gå genom de långa korridorerna. Och att han hamnade i drottning Elizabeths sovrum var en slump. Han blev nästan lika chockad som hon.

Annons

Hans spontana tanke var: Hur kan detta rätt så vanliga sovrum tillhöra drottningen?

– Det var ju ingen himmelssäng direkt... Och hon hade en liten hörna med en vattenkokare där hon själv kunde värma vatten till sitt kaffe och te.

Buckingham Palace
Baksidan på Buckingham Palace. Här ligger drottning Elizabeths privata våning.

Det slutade med att Michael Fagan satt på drottningens sängkant. Där ska han ha suttit och småpratat med henne i tio långa minuter innan larmet gick – men det stämmer inte, förklarar han nu för The Telegraphs reporter:

– Hon sa ”What are you doing here?”. Och hon pratade med mig helt vanligt. Men sen sa hon ”Jag är strax tillbaka” och så gick hon iväg på sina korta små ben. Efter en stund kom det in en hovlakej och sa ”Hallå, du ser ut som du behöver något att dricka”.

Annons

Drottning Elizabeth – skandalen på Buckingham Palace

Det var drottningens betjänt Paul Whybrew, allmänt kallat Tall Paul eftersom han är så lång. Michael Fagan säger att han blev utlotsad till närmaste kök och fick en whisky. Och sedan kom poliserna. Och de var väldigt många...

Michael Fagan omhändertogs för psykiatrisk vård. Men vad drev honom till att ta sig in i brittiska kungafamiljens allra heligaste? Kort sagt: Varför gjorde han det? Ja, den frågan kan han inte svara på, än i dag.

Foto: TT.

Annons