Starka reaktionerna på Victorias hemliga kärleksresa med Daniel

Starka reaktionerna på Victorias hemliga kärleksresa med Daniel
Kronprinsessan Victoria åkte på en kärleksresa med prins Daniel. Då visste hon inte att resan skulle väcka starka känslor – och leda till mutanklagelser.
Annons

I juni 2010 var kronprinsessan Victoria och prins Daniel nygifta och rusiga av kärlek. De hade klivit ut ur Stockholms storkyrka som man och hustru – och nu var det dags för smekmånad!

De klev ombord ett flygplan med Franska Polynesien som slutdestination, utan att larma pressen på förhand. Planet ifråga tillhörde miljardären och affärsmannen Bertil Hult, som också lånade ut sin lyxyacht till kronprinsessparet. Victoria är god vän med Bertil och delar årligen ut ett pris utfärdat i hans namn, till grundskolor som arbetar för att hjälpa elever med dyslexi.

Annons

Annons

Kronprinsessan Victoria åkte på smekmånad – då kom ilskan

Victoria och Daniel strålade under sin smekmånad.
Victoria och Daniel strålade under sin smekmånad.

Men kärleksäventyret fick en bitter eftersmak. Flera privatpersoner blev upprörda när de i efterhand fick läsa om resan. De hörde av sig till Riksenheten mot korruption och menade att gåvan kunde klassas som en muta, eftersom Victoria hade en officiell position i samhället.

Gunnar Stetler var chef för Riksenheten mot korruption vid den här tiden. Han berättar för Svensk Damtidning att han fortfarande minns kontroversen.

– Vi fick in anmälningar, berättar han.

Nu väntade en otrolig tid för Victoria och Daniel. Skulle de bli åtalade för mutbrott och dragna inför rätta? Gunnar fick ärendet på sitt bord och gick igenom alla handlingar.

Annons

“Min uppfattning var klar”

Tills slut kom hans beslut: det blev ingen förundersökning och inget åtal.

– I princip var min uppfattning att kronprinsessan och prins Daniel inte omfattas av den svenska lagstiftningen om mutbrott. De har inget förtroendeuppdrag, kronprinsessan har ärvt sin position, säger Gunnar.

Var det ett lätt beslut att fatta?

– Det krävde lite reflektion, men min uppfattning var ganska klar.

Tycker du att lagstiftningen var korrekt i det här fallet? 

– Det har jag ingen synpunkt på. Mitt jobb var att tillämpa lagen så som den ser ut.

Annons

Fick kritik från Dagens nyheter

Victoria och Daniel kunde pusta ut – det blev ingen rättegång. Men frågan fortsatte att engagera. Dagens nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, som då var chef för tidningens ledarredaktion, skrev en ledare där han ifrågasatte Victoria.

“Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi under bröllopsresan när samma person genom sitt utbildningsföretag EF kan ha potentiella intressen av gentjänster. Alla som verkar i näringslivet vet ju att kunglig glans ger skjuts åt affärerna”, skrev han.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Starka reaktionerna på Victorias hemliga kärleksresa med Daniel”

 1. Christina skriver: 26 april, 2020

  Att ni orkar dra fram sådana här gamla saker igen . Nyhetstorka ?


 2. Ulla Lundell skriver: 26 april, 2020

  Detta hände ju för 10 år sedan

  Ulla


 3. Lars k Andersson skriver: 26 april, 2020

  Varför är folk och tidningarna speciellt, så förbannat avundsjuka på
  Viktoria och resten av Kungahuset?

  Men det är väl som vanligt här i Sverige Jantelagen råder!


  1. Anna skriver: 27 april, 2020

   Inte nödvändigtvis. Grundtanken är väl att kungafamiljens medlemmar inte ska ta emot dyrbara gåvor (som resor) i utbyte mot kunglig glans.
   Om V hade haft ett förtroendeuppdrag, t.ex. folkvald politiker, skulle hon med all sannolikhet ha åtalats för mutbrott och tvingats avgå.
   Dock ser jag detta som en icke-nyhet då händelsen ligger tio år tillbaka i tiden.


 4. AnnC skriver: 27 april, 2020

  “Utan att larma pressen på förhand”. Nej, varför skulle de göra det?! Hela vitsen med smekmånad är väl att få vara i fred…!
  Larma…konstigt ord i sammanhanget.


 5. Catrin skriver: 27 april, 2020

  “Victoria och Daniel kunde pusta ut – det blev ingen rättegång”. För att kunna pusta ut behövde de vara oroliga, vilket de knappast var…hovets jurister förklarade säkert för dem från första början att de inte kan åtalas i sin ställning, så jag tror inte att de brydde sig nämnvärt.


 6. Eva M skriver: 27 april, 2020

  Håller med dig Lars. Nyhetstorka på tidningen??


 7. Lotta Löwgren skriver: 27 april, 2020

  Det här är gammalt. Varför dra upp sådan skit nu?


 8. Kajsa Nilsson skriver: 27 april, 2020

  Lars k Andersson: Det handlar absolut inte om avundsjuka – åtminstone inte i mitt fall. Jag har så jag klarar mig mycket bra. Men – den ärftliga, svenska monarkin speglar ett djupt odemokratiskt statsskick där en familj genom börd får alla privilegier och omgärdas av ett otroligt fjäsk bara för att de fötts i “rätt” säng eller gift sig till position. En folkvald president kan avsättas och även om det ämbetet också med för en del av livets goda så är positionen begränsad itid och hens familj, släktingar och vänner kan inte dra nytta av hens utnyttjande av t ex statlig egendom. Om monarkin avskaffades och vi valde en representativ president så skulle jag gärna rösta på Victoria som har utbildats för en sådan roll. Förutsatt att hon blir VALD inget annat!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar