Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Statsvetarens hårda anklagelse mot kungen: ”Tjuv”

22 okt, 2023, 13:00 

Den norska statsvetaren Georg Blichfeldt menar att kungen behöver lämna tillbaka en berömd tavla till Norge, om han inte vill klassas som ”tjuv”.

Annons
Daniel fast för fortkörning • Madeleines svindyra outfit på galan • Avslöjar: Chris lämnar efter krisen – 3 kungliga snackisar från vecka 42!Brand logo
Daniel fast för fortkörning • Madeleines svindyra outfit på galan • Avslöjar: Chris lämnar efter krisen – 3 kungliga snackisar från vecka 42!

I en debattartikel i Expressen anklagar norska statsvetaren Georg Blichfeldt kungen för att vara en tjuv – om han inte lämnar tillbaka en tavla.

Det hela rör sig om målningen ”The Land of the Lotuseaters” av konstnären Robert S. Duncan som, sedan unionsupplösningen mellan Sverige och Norge 1905, hänger på Kungliga slottet i Stockholm.

Det råder delade meningar kring vem som äger tavlan – Georg Blichfeldt menar att den tillhör norska Nationalmuseet, medan hovet anser att den tillhör kungen, efter en överenskommelse som ska ha skett vid bofördelningen 1905.

Annons
Den norska statsvetaren vill att kungen lämnar tillbaka tavlan.

”Om inte kungen skickar tillbaka tavlan till Oslo är han en tjuv”

I debattartikeln skriver Georg Blichfeldt att en forskare för några år sedan upptäckte att tavlan fortfarande tillhörde norska Nationalmuseet – och att man då bad svenska hovet om att få tillbaka den, men att hovet sa nej.

Argumentet ska vara att hovet menar att det skett en mellan Norge och Sverige där man kommit fram till att tavlan ska tillhöra det svenska kungahuset – något som Georg Blichfeldt ifrågasätter.

Annons
Georg Blichfeldt menar att tavlan inte tillhör slottet.

”Att målningen ansågs tillhöra kung Oscar II var en missuppfattning som svenskarna stod för helt på egen hand”, skriver han och fortsätter:

”Det är så enkelt som så: När listan över kungens inventarier upprättades – av kungens personal i maj 1905 – uppstod ett fel. Det är fortfarande fel även om det har gått lång tid. Målningen tillhör det norska Nationalmuseet.”

Georg Blichfeldt avslutar debattartikeln med att skriva att kungen är ”en simpel tjuv” om han ”vägrar att returnera ett utlånat föremål, när han har informerats om vem som är den rättmätiga ägaren”.

Annons