Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stefan Löfvens gåva till kronprinsessan Victoria – tog 50 000 kronor av skattebetalarnas pengar

02 dec, 2021, 05:00 
Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria fick en väldigt värdefull gåva av Stefan Löfven.
Annons
12 galaklänningar vi glömt att Victoria burit!Brand logo
12 galaklänningar vi glömt att Victoria burit!

Kronprinsessan Victorias födelsedag är en begivenhet för hela det svenska folket. Den firas traditionsenligt på Victoriadagen, men också vid en rad olika särskilda mottagningar.

När dåvarande statsminister Stefan Löfven skulle räcka över en födelsedagspresent till Victoria på hennes 40-årsdag hade han dåvarande talmannen Urban Ahlin vid sin sida.

Stefan Löfvens gåva till kronprinsessan Victoria – ofattbara lyxen

Gåvan, som Expressen rapporterat om, var ett kryddställ i silver. Stället rymde tre kryddkar, varav ett, saltkaret, var i 18 karats svenskt rödguld.

– Gåvan kan användas när familjen samlas men också i Kronprinsessans officiella representation. Kronprinsessans fina sätt att representera Sverige och det svenska folket gör oss stolta, säger Urban Ahlin när gåvan lämnades över.

Stefan Löfven fyllde själv i under födelsedagsceremonin:

– Kronprinsessan är ett föredöme på så många sätt – som kunglighet, som medmänniska och som förälder. Den enkelhet och värme som kronprinsessan utstrålar gör att många kan känna sig välkomna och inkluderade. Det är väldigt fint och det är svenskt, sa statsminister Stefan Löfven i samband med överlämnandet av kryddstället.

Annons

Presenten blev dock kontroversiell. De 50 000 kronor som använts för att köpa kryddstället kom nämligen från statskassan. Det innebär att den bekostades av oss skattebetalare.

"Det är svenska folkets gåva"

Pernilla Eldblom, pressekreterare på Riksdagsförvaltningen, förklarade köpet så här när Expressen ställde frågan:

– Det här är svenska folkets gåva till kronprinsessan. Den överlämnas av riksdag och regering och vad gåvan ska bestå i och hur mycket den ska kosta bestäms i en dialog mellan riksdagen och regeringskansliet, säger Pernilla i en intervju med Expressen.

Pernilla underströk dock att kryddstället inte var en slumpmässigt utvald lyxprodukt. Den skulle fylla ett syfte, och det fanns en tanke bakom just den här gåvan.

– Det här kryddstället ska användas när kronprinsessan representerar Sverige vid officiella tillfällen, är utformad för att hålla under lång tid och är tillverkad av en svensk designer, säger Pernilla i intervjun.

Annons