Stenhammar är kungaparets helgslott – se exklusiva bilderna inifrån

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf på Stenhammars skott
NU GRATIS

När andra åker till landet åker kungaparet till sitt helgslott. Vi har exklusiva bilderna inifrån deras älskade Stenhammar.
✔︎ 20 lyxiga rum och kök
✔︎ 2 000 hektar mark och 150 byggnader på ägorna – plus kungens 475 kor!
✔︎ Kungaparets skämtsamma soffkudde

Äntligen en ledig helg? Då packar kungaparet in hunden Brandie i bilen och kör de 12 milen från Drottningholm till Stenhammar utanför Flen. Det är här de kopplar av och laddar batterierna. Allt är mycket mindre än på Drottningholm, och mycket mer avspänt. Mer likt ett vanligt liv, kan man säga.

20 rum stora Stenhammars slott i Södermanland. Hit brukar kungaparet åka på helgerna.

Vackra vita Stenhammar ligger strax utanför Flen i Södermanland. När barnen var små bodde kungafamiljen i flygeln som du ser till höger i bild. Men nu är slottet renoverat och kungaparet bor i huvudbyggnaden.

Stenhammar har 20 rum och kök

Fast allt är ju relativt, för samtidigt är ju detta ett slott med 20 rum och kök.

Kungen har berättat att han och drottningen brukar gå långa promenader i skogen med sin hund Brandie, och framåt kvällen händer det att han ställer sig vid grillen (om det inte är torrt i markerna och brandfara, förstås). Ekologiska biffar har han ju på nära håll och lamm kan det också bli, för numera har kungen även får här på Stenhammar.

Kungen på promenad på Stenhammar med sin bayerska viltspårhund Brandie.

På språng med Brandie. Hon är alltid där husse kungen är.

Kungaparets privata inredningsstil

Men nu kliver vi in! Vardagsrummet på Stenhammar har sjögröna väggar med förgyllda bårder och en rymlig och väl insutten fyrsitssoffa i korallrött med kuddar i turkos och guld. I vinkel står en mindre soffa klädd i blommigt tyg och bakom skymtar ett smalt blombord med en ormbunke. På de mindre sidoborden står orkidéer i samma ytterkrukor som man kan köpa i Slottsboden.

Interiörbild från Stenhammars slott. Kungen justerar ljuskronan, drottningen tittar på.

Kungen justerar ljuskronan, som gjorts om och fått elektrisk belysning.

Soffbordet är i mörkt trä och här lyser den turkosblå sockerskålen sida vid sida med fatet med saffransskorpor. Intill tronar ett stort silverskrin. Och när kungaparet dricker sitt eftermiddagskaffe (ur kopparna med kronor på) kan de vila ögonen på strandlandskapet med båtar, målat av den norske konstnären Nicolai Ulfsten (1845-1885).

Kungaparet i soffhörnan på slottet Stenhammar.

Kungaparet i soffhörnan.

Det är i Barbro Hultmans bok ”I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser” (Langenskiöld 2014) (länk till butik) som vi får följa med hem till kungaparet på Stenhammar. I boken (som verkligen rekommenderas och kan köpas här! (länk till butik)) hittar man en hel rad exklusiva bilder och får se hur kungaparet väljer att inreda sitt hem, helt privat.

Drottningen tar emot redan i entrén med sin mäktiga port och sina glasade innerdörrar. Här är snickerierna målade i ljusgrått och väggarna ser ut att dra åt gult. Det gamla stengolvet är lagt i ett rutmönster och har en stjärna mitt i. I paradrummen som vi får se är det annars intarsiaparkett.

Drottning Silvia öppnar porten till slottet Stenhammar.

Drottningen tar emot. Missa inte den lilla taxen!

Kungaparet har var sin blommig fåtölj

Väggarna i biblioteket har en liknande sjögrön nyans som i vardagsrummet. Här står bokhyllorna kvar sedan den förre slottsherren prins Wilhelms dagar och en del av böckerna ser också ut att vara från hans tid. I en av hyllorna står inte oväntat en komplett uppsättning av Slott och herresäten i Sverige, och här och var hittar man kära ting från nu och då. Kungaparet har varsin fåtölj klädd i blommig kretong och mitt i rummet står ett runt bokbord med läderklädd skiva som varit med ett tag och fått fin patina.

Kungen i biblioteket på slottet Stenhammar.

Kungen i sitt bibliotek.

Utanför biblioteket ligger salongen i fil och hit kommer man genom den höga välvda dörröppningen. I hörnet hittar man en av slottets öppna spisar, just denna är vitkalkad. Intarsiaparketten är kantad av en bred fris och på golvet ligger det en matta som gör rummet ombonat. I det här rummet är väggarna ljusa och över den benvita tresitssoffan hänger det stora porträttet av kungens farfars bror, den tidigare slottsherren prins Wilhelm, signerat Beskow 1942. Den gode prinsen sitter lite lagom nonchalant tillbakalutad, med cigarettmunstycket redo.

”Jag önskar att vi kunde vara här mer”

Kungen visar porträttet av prins Wilhelm på slottet Stenhammar.

Kungen visar porträttet av prins Wilhelm. Den gamle slottsherren och den nuvarande.

Kungaparets soffkudde på slottet Stenhammar.

Kungaparets skämtsamma soffkudde.

Och spana in kudden! Yes, kungaparet kan luta sig tillbaka mot hela tjocka släkten…

Nu måste du också titta på tavlan som skymtar till höger, på spiselfrisen. För det är just den gruppbilden som har använts till kuddens tyg… En finurlig blinkning från kungaparet.

Efter den här rundturen måste man säga att man förstår att kungaparet gärna åker hit för att koppla av. Fast det mycket som ska fixas, renoveras eller inspekteras när kungen är här. Det blir det ju med 2 000 hektar mark och 150 byggnader på ägorna – från jätteladorna till alla små torp.

Kungens stiliga ladugård på slottet Stenhammar,.

Den stora stiliga ladugården.

Och sedan är det all röjning och gallring, och kungens 475 kor. Det är ju här på Stenhammar som han får vara den lantbrukare som han en gång drömde om att bli.

Kungen i hatt på slottet Stenhammar.

– Men jag hade nog tänkt att jag skulle kunna vara här oftare. Kanske kan det bli mer längre fram. Vi får se, sa kungen när jag träffade honom på Stenhammar förra året.

BONUSFAKTA:

Kungen äger inte Stenhammar

Kungen var bara nitton när han blev arrendator på Stenhammar, och han tog över arrendet efter sin farfars bror prins Wilhelm.

Prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar. Han var son till Gustaf V och bror till gamle kungen, Gustaf VI Adolf.

Prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar. Undrar du över släktskapet? Han var son till Gustaf V och bror till gamle kungen, Gustaf VI Adolf.

Bakgrunden är den dåvarande gods­ägaren och tillika hovmarskalken Robert von Kræmers testamente från år 1903, där han testamenterade sitt Stenhammar till staten. Dock med tydliga förbehåll: godset ska disponeras av en svensk prins med arvsrätt till tronen. Och om det finns en hertig av Södermanland så har denne företräde.

Och framtiden för Stenhammar? Ja, att kungen valde att göra prins Carl Philips äldste son prins Alexander till hertig av just Södermanland betyder sannolikt att det finns tankar på att ge just lille Alex chansen att ta över här en vacker dag.

Prins Alexander, hertig av Södermanland, med prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Blir prins Alexander den framtida slottsherren? Chanserna är goda – han är ju hertig av Södermanland.

Boktips! Barbro Hultmans bok om kungen får du inte missa!

Boktips! Barbro Hultmans bok om kungen får du inte missa!