Stenhårda kontrakten – reglerna kungliga barnflickorna måste följa: "Ett av de svåraste jobben"

13 apr, 2023, 11:30 
AvFelicia Plåt
Kungliga nannys
Kungliga nannys har funnits genom alla år. FOTO:TT

De kungliga barnflickornas strikta regler för att komma in i kungahuset.

Annons

Att vara kung och drottning kan låta flådigt men det är inte helt enkelt. De är alltid uppbokade och har mycket att göra. Det är kröningar och andra kungliga uppdrag som ständigt behövs gästas.

Ibland kan vi även se de mindre kungligheterna, som prinsessan Estelle eller prins Oscar, vara på plats på olika kungliga event. Men ofta är det bara mamma och pappa som får åka ut på uppdrag. Men vem tar då hand om barnen?

Skandalerna kring Campus Manilla – Estelles & Oscars skola
Skandalerna kring Campus Manilla – Estelles & Oscars skola

Har funnits genom alla tider

Jo, de har såklart kungliga nannys. De kungliga barnflickorna har funnits genom alla tider. Lika väl som att prinsessan Estelle och prins Oscar har en nanny nu så hade även kung Carl Gustav det som liten.

En av de mest kända barnflickorna är kungens nanny Ingrid "Nenne" Björnberg. Smeknamnet "Nenne" etablerades efter att prinsessan Desiree tyckte att hon sa "nä nä" mycket. Hon hade en betydande roll i Carl Gustavs uppväxt och stannade i familjen i 50 år. Hon tog även hand om Victoria, Carl Philip och Madeleine.

Recept.se Nyhetsbrev
Ingrid "Nenne" Björnberg
Ingrid Björnberg tog hand om både kungen och hans barn.

En ny generation

Victoria, Madeleine och Carl Philip har även de nannys till sina barn. Men inte i lika stor utsträckning som när de själva var små. Carl Philip och prinsessan Sofia använder exempelvis bara nannys när det behövs annars tar de hand om barnen helt på egen hand.

Annons

– Jag känner att jag vill ägna all min tid åt mina barn just nu för det saknade jag när jag var liten. Vår generation är mer delaktig i barnens uppfostran, speciellt fäderna, säger Madeleine i Skavlan 2015.

Adeline Persson och Elizabeth Zimmerman
Det är vanligt att de nya barnflickorna väljs ut av rekommendationer från tidigare barnflickor.

Victoria har ett lite tuffare schema än sina syskon då hon faktiskt är kronprinsessa. Därför har hon haft flera barnflickor genom åren. Adeline Persson är en av dem som anställdes efter en rekommendation av Victorias egna barnflicka Elizabeth Zimmerman.

Kommer med många krav

Det kan låta tjusigt att arbeta som kunglig nanny men det är faktiskt inte det lättaste jobbet, och det kommer med många krav. Barbro Hultman som har arbetat vid hovet under många år beskriver jobbet som ett av de tuffaste arbeten man kan ha.

Annons

– Det är ett av de svåraste jobben man kan ha. Man är alltid, som barnflicka, ansvarig för barn. Men i det här fallet är barnflickan ansvarig för en blivande kung eller en blivande drottning. Det får absolut inte hända de här barnen någonting. Det finns ett nationellt intresse i att de här barnen ska må bra, vara välklädda och inte bli kissnödiga, har hon sagt till Expressen.

Några punkter du måste uppfylla för att bli en kunglig nanny är exempelvis: Du ska kunna prata flytande engelska och gärna lära ut det till barnen. Det är oregelbunda arbetstider och du måste vara extremt lojal. Barnflickorna skriver nämligen på kontrakt på att aldrig utelämna information om kungafamiljen eller publicera någonting om deras arbete på sociala medier.

Katie Millington och prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle med sin tidigare nanny Katie Millington.

Så mycket tjänar en kunglig nanny

Men såklart finns det fördelar också!

En kunglig nanny tjänar cirka 6000 kr i veckan men då ingår det även en hel del. De får måltider och en egen separat lägenhet på Haga Slott. Dessutom får de tillgång till en egen bil i och utanför tjänsten. Och såklart får de umgås med de söta små kungligheterna.

Annons