Stenrik och temperamentsfull – drottning Máxima är full av överraskningar

NU GRATIS

En glad 46-åring med stort skratt och argentinskt temperament. Sådan är hon, Nederländernas drottning! Willem-Alexander får huka sig när porslinet flyger genom salongerna.

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: Stella pictures, IBL

Med sina 178 centimetrar plus klackar är drottning Máxima en reslig kvinna i Europas plattaste land. Det är flera tusen mil till hennes barndomshem Argentina och för att hon inte ska längta hem till Argentina alltför mycket, har Willem-Alexander skaffat ett lyxigt boende i den lilla byn Villa Cathedral i Patagonien, ungefär 200 kilometer från Buenos Aires. Där har familjen semestrat i vinter och med sol och värme strålar Máxima ännu mer.

Maxima, 1,78 lång och med största smilet.

Med åren har vi lärt känna henne som en glad person med lika stark karisma som egen vilja. I nästan fyra år har hon varit drottning och Máxima gjorde en riktig rivstart, hon var ju redan varm i kläderna. I skidbacken är hon chicast, på stranden likaså. På samma gång finns en djärvhet i klädstilen.

Läs mer: Exklusivt! Följ med hem till Grete Qvibergs lyxvilla i Spanien

Hon vågar ta ut svängarna och har alltid glimten i ögat, mitt i elegansen. Hon älskar sina knasiga broscher och stora kvarnhjul till hattar. Och ingen annan drottning har så många turbaner som hon. Favoritmärket är belgiska Natan, annars väljer hon gärna nederländska designers som Jan Taminiau och Mattijs van Bergen. Fast äkta blondin är hon inte, det fixar hovfrisören.

Vilken färgstark drottning hon är, Máxima. Och skrattet är aldrig långt borta!

Håret är tunt och hon ljusar upp det med blonda slingor och löshår när det krävs. På lockarna gnistrar tiarorna. Juvelskrinet är smockfullt och Máxima sparar inte på caraten. Som drottning i Europas rikaste kungahus har hon tillgång till flest diadem av alla.

De är ovärderliga – från den pärlprydda 178 år gamla Württembergtiaran till safirdiademet som du ser här.

Vilken tiara, wow!

Dessutom kan de varieras mer än några andra kungligheters. Men bakom Máximas glittrande yta finns det också ett djup. Hon är en person som tröstar och ger trygghet. När japanska kronprinsessan Masako kollapsade av stress fanns hon där och stöttade sin kollega och vän. Hon har också stöttat sin man, svägerskan Mabel och svärmor Beatrix, under den oerhört svåra tiden då prins Johan Friso hamnade i koma efter lavinolyckan i Lech.

Máxima med sina älskade döttrar Ariane, Amalia och Alexia.

Máximas föräldrar Maria och Jorge Zorreguieta står henne varmt om hjärtat.

Ja, Máxima delar ständigt med sig av sin värme och hon har ett kroppsspråk som tydligt visar vad hon känner. Humöret är ofta på topp, men det händer att hon på sydamerikanskt manér tänder till och brusar upp. Då gäller det för maken Willem-Alexander att huka sig när bästa porslinet flyger genom salongerna.

Läs mer: Titta in hemma hos Willem-Alexander och Máxima

Men det blåser snabbt förbi. Máxima älskar sin familj och trots år av arbete, barnafödslar och långa resor verkar hon och Willem-Alexander bara bli mer och mer sammansvetsade och förälskade. Gladlyntheten och humorn förenar dem.

Det strålar i ögonen när Máxima kollar på maken kung Willem-Alexander.

Svärmor Beatrix är numera prinsessa.

I sällskap med sina kungliga kollegor blommar Máxima ut och är oerhört naturlig.

Willem-Alexander och hon träffades första gången för 17 år sedan, på ett party under fiestan i spanska Sevilla. Det sägs att det var en gemensam vän, en ung greve från Liechtenstein, som presenterade dem. Förhållandet var jättehemligt och till sina vänner sade Máxima att hon var ihop med en advokat.

På den tiden var hon finanstjej i karriären på en investeringsbank i New York. Den kompetensen använder hon sig av fortfarande, och numera är Nederländernas drottning utsedd av FN som rådgivare när det gäller finansiell inkludering.

1994, lika ung nu som då!

De kungliga uppdragen varvar hon annars med vardagslivet som trebarnsmamma. Hemma i Villa Eikenhorst leker hon vilda lekar med döttrarna Amalia, Alexia och Ariane. Labradorerna Skipper och Nala har fullt sjå att hålla reda på sina småmattar.

Fast det dröjer inte länge nu innan familjen flyttar till ett riktigt slott. Ända sedan tronskiftet har det varit klart att de ska lämna sitt 1980-talshus utanför Haag och flytta till 1600-talsslottet Huisten Bosch inne i stan. Nya hemmet blir betydligt mer kungligt, med sin storslagna paradtrappa och två 110 meter långa flyglar. Máximas jättegarderob kommer garanterat att få plats!

Läs mer: Så har du aldrig sett Willem-Alexander och Máxima förut!