Stölden från kungafamiljen – ovärderliga smycket kastades bort

Kungafamiljens stulna smycken

I nya podcastavsnittet av Svensk Dam Doku redogör man nu för den hemska stölden mot den svenska kungafamiljen 2012. I stölden försvann smycken för nära en miljon kronor. Men på många sätt var de också ovärderliga.

Våren 2012 stals en mängd smycken från den svenska kungafamiljen. Ur kassaskåpet hemma hos prinsessan Christina och maken Tord Magnuson tog tjuven, bland annat, ett armband, knappar och en tiara – till ett värde av nästan en miljon kronor.

Men det värsta är kanske inte pengavärdet. Det är att smyckena på en rad olika sätt också är ovärdeliga. De har ett enormt emotionellt värde. Många av dem var nämligen privata gåvor till prinsessan Christina. Ringarna har hon fått av sin älskade mamma, prinsessan Sibylla. Diademet är en gåva som Christina fått på sin 18-årsdag, av sin gudmor Elsa Cedergren, dotter till prins Oscar Bernadotte och hans hustru Ebba.  Hon har burit det ofta. Senast på Nobelfesten 2011.

Bakom stölderna ligger en 19-årig ung man, en vän till Christina och Tord. Ringarna, knapparna och armbandet säljer han för en struntsumma – som han i slutändan inte ens får ta del av. Diademet kastar han i Stockholms ström. Smyckena är, än i dag, inte återfunna. De är borta för alltid.

Här är smyckena som stals av prinsessan Christina

Ett diadem av märket Ribbhagen.

Värde: 350 000 kronor.

En guldring med en aquamarinsten. Arvegods från prinsessan Sibylla. Som i sin tur ärvde den från sin farmor, ­Helena av Waldeck och ­Pyrmont.

Värde: 25 000 kronor.

En ring i vitt guld med en stor diamant. Arvegods som gått i prinsessan Christinas släkt under lång tid.

Värde: 450 000 kronor.

Två stora manschettknappar i guld. Tillhörde ­tidigare Sveriges förre kung ­Gustaf VI Adolf.

Värde: 30 000 kronor.

Ett flätat stelt armband i guldtråd och en svart tråd, eventuellt elefanthår. På armbandet finns en medaljong/mynt med en avbild av kejsare Haile Selassie iförd krona på huvudet. En gåva från kejsaren som Christina fick under ett statsbesök 1956.

Värde: Okänt.

Totalsumma: Nära 900 000 kronor

Hör hela podcastavsnittet Prinsessan Christina, 19-åringen och juvelkuppen som skakade om den svenska kungafamiljen här.

Foto: TT