Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor ilska efter kungen uppdykande – i 1,7-miljonersåket

29 maj, 2023, 18:30 

Kungen har en förkärlek till speciella bilar, något som väcker känslor.

Annons

Kungen är en bilälskare i rang – och för tre år sedan fick han ett nytt tillskott i samlingen som han har visat upp flera gånger sedan dess.

Det handlar om hans älskade BMW M8 Competition Coupé. Modellen kommer med en V8-motor med 625 hästkrafter och en prislapp på 1,7 miljoner kronor.

SE FILMEN: Kungafamiljen anländer till Polarprisgalan – och de strålar!Brand logo
SE FILMEN: Kungafamiljen anländer till Polarprisgalan – och de strålar!

Sedan tidigare har kungen bland annat en Shelby Mustang, en AC Cobra, en DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan, men just den här BMW:n sticker ut lite extra.

Flera gånger när den plockats fram ur garaget har det väckt uppmärksamhet och nu har det hänt igen.

Ett TikTok-konto som filmar uppseendeväckande och unika bilar fångade nämligen kungen på film när jag kom åkandes i sin M8.

Först visste personen inte alls att det var kungen som körde utan tyckte enbart det var en unik och ovanlig bil. När han kom närmare syntes det klart och tydligt på filmen, det var kung Carl Gustaf bakom ratten.

Kungen är en stor bilentusiast!

Kungen körde förbi i dyr bil

Många av kommentarerna tycker att det var häftigt att han fångade kungen på film i sin sportbil, men vissa var också lite syrligt kritiska.

Annons

”Tänk på han köpt denna BMW för våra skattepengar” skriver en användare.

”Tänk på att du varit med och betalat bilen så känns det bättre” skriver en annan.

Men kritiken stämmer inte riktigt. Redan 2021 prövades den här frågan då kungen kritiserades för att ha köpt just den här bilen för skattepengar, då satte hovets informationschef ihop ett svar.

"Kjell Forsström hävdar i en insändare i DN (18 maj 2020) att Kung Carl XVI Gustaf köpt en bil för pengar från statskassan. Detta är felaktigt. Riksdagens anslagsmedel kan ej överföras till kungafamiljens privata tillgångar och får ej heller finansiera privata investeringar", skrev Margareta.

"Vid privata inköp använder kungen således helt privata medel som ej har någon koppling till riksdagens anslag."

Annons