Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor ilska efter osmakliga orden om prinsessans utseende

28 jul, 2020, 07:00 
En osmaklig rubrik om den 16-åriga prinsessan får folk i Argentina att se rött.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 30?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 30?

Den Argentinska skvallertidningen Caras har fått kritik nyligen efter att de till en artikel om Nederländernas kronprinsessa Catharina-Amalia. På omslaget av tidningen hade de en bild av prinsessan, och den tillhörande rubriken beskrev henne som ”en plus-size-tjej”, rapporterar Royal Central.

Vidare beskrev de hur prinsessan ska ha tacklat påstådda trakasserier tillsammans med sina föräldrar.

”En prinsessa som går igenom puberteten utan tabun och försvarar sin äkta kvinnliga figur”.

Inte helt oväntat har mottagandet av artikeln och tidningens omslag varit kraftigt negativt i Argentina. Läsare i hela landet förfasades över sättet de beskrev den 16-åriga prinsessan, och flera kända profiler i landet har uttalat sig i frågan.

Kung Willem-Alexander och dottern Amalia
Kung Willem-Alexander och dottern Amalia

I en intervju med tidningen La Nation uttalar sig kroppspositivitetsaktivisten och modellen Brenda Mato om kampen för att acceptera andra sorters kroppar, och varför saker som det här sätter käppar i hjulen för deras kamp.

Annons

– Rubriker visar att du har en kropp som ska tittas på, det fortsätter att cementera tanken om att en ung kvinna är sitt utseende och yttre hälsa, vilket inte är det som definierar oss som människor. Hennes framgångar, mål eller sysselsättning är inte det som diskuteras. Det har många negativa effekter, speciellt för ungdomar som ser omslaget och känner igen sig, som vänjer sig vid att de ska bli bedömda på det här sättet.

Sätter ner foten

Feministen och författaren Flerencia Freijo stämde in i kören av kritiska röster och berättade för La Nation att det var ett försök till att vara kroppspositiva som gick snett för Caras.

– Det är ofattbart att omslaget på en stor tidning säger att ”kolla, en kunglighet får vara rund”. Frågan är varför vikten skulle vara med på omslaget över huvud taget? Det är väldigt okänsligt att kommentera en tonårings kropp på det sättet, säger hon till tidningen.

Amalia alexia ariane

Prinsessan Catharina-Amalia har själv aldrig kommenterat några mobbingsrykten eller att hon skulle ha någon typ av problem med sitt utseende.

Annons

Chefredaktören försvarar publiceringen: ”Kilon spelar roll”

Caras chefredaktör Héctor Maugeri tycker inte att kritiken har någon grund. Han försvarar valet av rubrik, och menar att prinsessan är en förebild för tonåringar som blir mobbade för sin vikt, och att de inte ska behöva skämmas för det.

– Kvinnors vikt är ett återkommande tema i Caras, det spelar ingen roll om du är 16 år som Amalia, en skådespelare, eller en känd sångerska. De kilon du har eller har tappat spelar roll, och de kilona ska också tåla att allmänheten har åsikter om dem.

 

Foto: TT

Annons