Stor intervju! Så ska prinsparet tala med Alexander om mobbning

Prinsparet berättade öppet om deras kamp för barn som utsätts för mobbning.

Det märks tydligt att prins Carl Philip och prinsessan Sofia är genuint engagerade i frågan om mobbning och näthat, ett ämne som paret belyste under dagen. Carl Philip och Sofia närvarade under organisationen Friends stora konferens mot mobbning.

Duon fick träffa och diskutera mobbning med några av världens ledande forskare i ämnet, och lämnade dagen än mer motiverade att fortsätta sin kamp.

– Mobbning drabbar väldigt många och vi vill vara en del av att belysa det här problemet, för det är inte bara de som blir drabbade rent konkret utan även alla vi som står omkring som kan göra skillnad. Vi vill vara goda förebilder, säger prinsessan Sofia.

Prins Carl Philip understryker att hela 60 000 barn i Sverige är utsatta för mobbning och att det därför är en viktig fråga att ständigt hålla levande.

– Tillsammans kan vi göra något i varje fall, säger han.

Ni har själva blivit utsatta för näthat och berättat om det tidigare. Hur hjälper den erfarenheten er i detta arbete?

– Det hjälper mest genom empati och det emotionella. Att veta hur det känns att bli utsatt och hur det känns att världen är emot en, som det kan göra vid sådana tillfällen, även om det bara är ett fåtal människor som attackerar en. Och hur viktigt det är med stödet man har omkring sig. Har man ett starkt system omkring sig som trygghet hjälper det väldigt mycket. Och det har vi fått erfara, förklarar prinsessan.

Dagen startade med att prinsparet höll ett öppningstal där de nämnde att de flesta föräldrar känner en rädsla över att ens barn ska utsättas för mobbning eller utsätta andra för mobbning. Senare under dagen medgav Sofia och Carl Philip att även de känner av denna oro inför framtiden, även om prins Alexander ännu inte är speciellt gammal.

– Man vill ju skydda sitt barn mot allt ont i världen. Mobbning är så utbrett, det är så många som drabbas, så definitivt så finns dt en oro kring det. Men någonstans måste man också veta att världen inte alltid är rosenskimrande, utan alla kommer att ha sina problem och alla kommer stöta på problematik i och utanför skolan. Då är det oerhört viktigt att vi finns som starka föräldrar vid sidan om och uppfostrar våra barn till individer som känner att de har ett skyddsnät och att de alltid kan vara sig själva, berättar Sofia.

Kommer ni tala med era två barn om detta i framtiden?

– Absolut. Det är ett måste, svarar Sofia med bestämdhet i rösten.

Prins Carl Philip håller med sin fru.

– Jag tror att som förälder måste man försöka prata med sina barn på ett bra sätt. Vi försöker visa en bra moral och etik och det gäller även i den digitala världen. I ungdomarnas värld finns det ingen skillnad mellan online och offline. Allt är livet. Och då gäller det att diskutera och hantera den världen också, påpekar prinsen.

När dagen avslutades på Quality Hotel Friends var prinsparet taggade och redo att kämpa ytterligare för att minska det höga antalet barn och unga som mobbas i Sverige.

– Efter detta ska vi prata samman och se vad vi kan göra mer. Det som är så intressant med en dag som denna är att möta personer från olika organisationer och diskutera hur de hanterar dessa frågor och hur problemen ser ut i deras länder. Och att påminnas om hur fantastiskt smarta och kloka barn och ungdomarna är, säger prins Carl Philip innan han och prinsessan lämnar lokalen.

Foto IBL, Stella pictures