Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor kunglig släktguide! Visste du att Victoria är pyssling med Kates svärfar Charles?

17 maj, 2018, 11:00 
I den kungliga storfamiljen är alla släkt med alla. Häng med i vår guide så får du veta hur!
Annons

Visste du att kungen är brylling till både drottning Elizabeth och prins Philip – och 283:a i den brittiska tronföljden? Och att kronprinsessan Victoria (som är två hack efter) är pyssling med prins Charles? Så här inför det kungliga bröllopet på lördag reder vi ut hur den svenska och den brittiska kungafamiljen egentligen är släkt.

Kungen kysser sin brylling drottning Elizabeth på hand.
Kungen och hans kära brylling drottning Elizabeth. De är båda barnbarns barnbarn till drottning Victoria.

Lite nesligt är det ju förstås att ingen från vår egen kungafamilj är bjuden på bröllopet. Men prins Harry är bara sexa i tronföljen numera och då är det fritt fram att gifta sig utan att ha så många pliktnamn på gästlistan. Den hade dock kunnat bli väldigt lång. För faktum är att det brittiska kungahuset är släkt med nästan alla kungafamiljer i Europa och i släktträdet här nedanför kan du spana in hur de hänger ihop.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Att alla är släkt med alla är förstås resultatet av en äktenskapsstrategi på skyhög nivå. Och det var kungens farmors farmor som låg bakom allt! Brittiska 1800-talsdrottningen Victoria och hennes man prins Albert fick hela nio barn som sedan mycket medvetet giftes in i kungahusen över hela Europa.

Drottning Victoria står staty vid Windsor Castle.
Niobarnsmamman som låg bakom allt. Drottning Victoria står staty vid Windsor Castle.

Och den svenska kopplingen? Ja, ett av Victorias och Alberts barnbarn var kronprinsessan Margareta som sedan blev farmor till kung Carl Gustaf. Men kungen är som sagt även släkt med prins Philip. Som också är barnbarns barnbarn till den äktenskapsmäklande drottning Victoria!

Kungens farmor kronprinsessan Margareta med barnen Carl Johan och Ingrid.
Drottning Victorias sjunde barn prins Arthur var pappa till Margareta – som blev kronprinsessa i Sverige och farmor till kung Carl Gustaf. I famnen har hon Carl Johan (Bernadotte) och till höger ser du (drottning) Ingrid.

Foto: TT

Annons