Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor oro för Ingrid Alexandra – kan inte längre ducka för problemen

24 jan, 2024, 12:30 
Flera personer har drabbats av mystiskt näsblod – oron för Ingrid Alexandra.
Annons

I somras bekräftade det norska kungahuset att prinsessan Ingrid Alexandra, 19, ska tjänstgöra sin första tjänst i Briade Nord i Indre Troms i tolv månader med start i januari.

Mette-Marit och Haakon utsatta för fräck bluff – avslöjas i filmen!Brand logo
Mette-Marit och Haakon utsatta för fräck bluff – avslöjas i filmen!

Enligt Försvarsmakten är hon en av 10 000 unga norrmän som årligen utför sin första tjänstgöring – och det är ingen tvekan om att det kommer bli ett speciellt år för prinsessan som nu verkligen äntrat vuxenvärlden.

Samtidigt hänger en viss oro över den plats som Ingrid Alexandra nu befinner sig bo. Se och Hör har tidigare rapporterat att lägret lider av både platsbrist och problem med näsblod.

Annons
Ingrid Alexandra
Prinsessan Ingrid Alexandra har påbörjat sin tjänstgöring.

”Ingen tydlig förklaring”

Varför de tjänstgörande börjar blöda ur näsan är oklart. Enligt norska VG finns ingen förklaring, men problemet har pågått under en längre tid och ifjol fick hela 150 personer näsblod i lägret Skjold.

Och det verkar bara ha blivit värre. Sedan Ingrid Alexandra checkade in har 131 fall av näsblod registrerats och några av soldaterna har dessutom drabbats av näsblod flera gånger.

– Än så länge har man inte hittat någon tydlig förklaring på allt näsblod. En övervikt av fallen har dock inträffat under utryckningsperioder, när det är mer fysisk aktivitet och en högre upplevelse av stress än vad de flesta är vana vid, och även ett klimat som många inte är vana vid, säger norska politikern Morten Skandfer till VG.

Annons

”Besvärande och obehagligt”

Flera av soldaterna har även uppgett att de haft andningssvårigheter. Ifjol startade norska försvarets företagshälsovård en utredning för att försöka komma fram till varför så många blöder näsblod, men tät luft och dålig ventilation skulle kunna vara en förklaring.

”Näsblodet kan uppfattas som besvärande och obehagligt, men anses inte vara en hälsorisk. Planerad tjänstgöring ligger därför som vanligt i linje med rekommendationen från företagshälsovården”.

Annons

Trots att det inte finns någon förklaring, har man redan nu sett till att vidta vissa åtgärder. Bland annat har man minskat antalet soldater i sovrummen från sex till fyra, för att säkerställa bättre luftkvalitet.

Soldater
Flera soldater har drabbats av mystiskt näsblod.

Foto: TT

Annons