Stor oro för kung Harald efter beskedet

Stor oro för kung Harald efter beskedet

Kung Harald är återigen i farozonen. Det är det obehagliga nya beskedet från Norge.
Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!
Slå på ljud

Kung Harald och hans hälsa är en olycklig följetong i Norge. Nyligen blev den 82-årige regenten akut inlagd på sjukhus efter att ha drabbats av plötsliga andningssvårigheter. Det här var bara ett sjukhusbesök av många de senaste åren för den ytterst folkkäre Harald och hela norska folket höll andan – hur skulle det gå för deras älskade statschef?

Harald skrevs ut från sjukhuset och genomgick en lyckad hjärtoperation. Men nu har nästa orosmoln lagt sig på plats över Oslo.

Stor oro för kung Harald – sjukdom har nått slottet

Coronaviruset, covid-19, har nämligen nått slottet. Så här skriver det norska hovet i ett pressmeddelande.

"Det har idag upptäckts covid-19 hos en anställd vid det kungliga hovet. Hans majestät kungen är i frivillig hemkarantän. Hans majestät drottningen är karantän som en följd av närkontakt med personen i fråga. Kungaparet är symptomfria. 14 medarbetare vid det kungliga hovet är också i karantän. Hovet har rutiner med regler och rekommendationer från myndigheter som ansvarar för smittoskydd, bland annat praktiserar med avståndsbestämmelser, man använder munskydd, man ägnar sig åt intensiv renhållning och handhygien och arbetar hemifrån", skriver hovet.

Harald kommer dock att fortsätta med sitt viktiga arbete. Han kommer att fortsätta hålla audiens, men via telefon.

Kung Harald har varit sjuk vid flera tillfällen

Kung Harald och drottning Sonja.

Kung Harald och drottning Sonja är oerhört älskade i Norge.

Haralds hälsa har varit en orosmoment i Norge en längre tid. Han har lagts in på sjukhus upprepade gånger de senaste åren, men alltid återhämtat sig. Nu senast visade sig andningssvårigheterna bero på att hans konstgjorda hjärtklaffar behövde bytas ut.

Kung Harald genomgick samma operation redan 2005. Då fick Harald en konstgjord hjärtklaff och operationen genomgicks utan komplikationer. Artificiella klaffar behöver i regel bytas ut efter ungefär tio, femton år. Ingreppet är endovaskulärt, alltså inte via öppen kirurgi. Det blir alltså ett betydligt mindre invasiv operation än 2005.

Allt som allt får man säga att Harald definitivt tillhör virusets riskgrupp. Det är fullt förståeligt att beskedet om att smittan nått slottet väcker stor oro i Norge.