Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor oro för Mette-Marit i Norge – plötsliga sjukskrivningen

09 maj, 2023, 11:36 

Mette-Marit får det tufft efter den plötsliga sjukskrivningen i Norge.

Annons

Kung Harald är återigen sjukskriven och det innebär att kronprins Haakon för närvarande vikarierar som statschef i Norge. Han är van vid uppgiften sedan lång tid tillbaka och kliver mer än gärna in i sin fars ställe när det krävs av honom.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Det innebär även att Mette-Marit får mer blickar vända mot sig. När Harald inte kan verka som kung och Haakon måste ställa upp vill hon helst av allt finnas vid sin mans sida och även hon får övning i att representera på ett sätt som är värdigt en drottning, hennes blivande roll i det norska kungahuset.

Men det kan stundvis vara en tuff uppgift. Mette-Marit lider av lungfibros, en kronisk sjukdom. Den leder till att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Annons

Redan när Mette-Marit fick sin diagnos 2018 har hon varit öppen om att hennes kungliga arbete skulle komma att påverkas.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.

Stor oro för Mette-Marit

I Norge är oron för Mette-Marit och hennes hälsa ständigt närvarande. Hon är mycket omtyckt hos den norska befolkningen och alla är väldigt måna om att hon ska vara vid god hälsa. Nu kräver hennes roll att hon stöttar sin man i hans tillfälliga roll som statschef, något som kan innebära en hälsomässig press.

Anders Johan Stavseng är kunglig reporter på norska VG och har följt Mette-Marit i flera år. Tidigare under våren fick hon ställa in ett besök i Kautokeino med anledning av både hennes och Haakons 50-årsdag som infaller i år.

Annons

– Mette-Marit kommer aldrig bli bättre gällande sjukdomen, men hon kan förhoppningsvis hålla den i schack med hjälp av mediciner. Kronprinsparet ska besöka flera städer i Norge i samband med 50-årsturnén runtom i Norge. Norrmännen hoppas att Mette-Marit kommer på fötterna igen och kan genomföra firandet och besöken. Det vore sorgligt om Mette-Marit måste lämna återbud till sitt eget firande, säger Anders.

Annons