Stor oro i Norge – kung Harald på sjukhus

08 maj, 2023, 14:00 

Kung Harald är inlagd på sjukhuset igen, det är tredje gången på bara ett halvår som han tvingas till sjukskrivning. Nu är oron stor i Norge.

Annons

Kung Harald, 86, är förd till sjukhus för andra gången på kort tid. Norska hovet meddelade nyheten under måndagmorgonen, kungen har drabbats av en infektion och ska befinna sig på Rikshospitalet några dagar för observation.

Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!
Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!

Senast i december fick kung Harald spendera några dagar på sjukhuset, även då var det en infektion som var orsaken. Även innan det har hälsan sviktat vid flera tillfällen, bland annat opererade han hjärtat i början av januari 2021.

Recept.se Nyhetsbrev

– Många i Norge är bekymrade över kung Haralds hälsa. Han är just nu på sjukhus med en infektion. Hovet vill inte säga vilken slags infektion det rör sig om men meddelar att han kommer vara på sjukhuset i några dagar. Eftersom kungen är i en hög ålder så tar läkarna inga chansningar, säger Anders Johan Stavseng, kunglig reporter vid norska VG, till Svensk Damtidning.

Annons

Haakon redo att ta över

Kronprins Haakon och kung Harald skulle idag ha uppmärksammat Norges självständighetsdag, men det får Haakon göra själv.

– Han har ju gått i skola hos Harald och är redo att ta över uppgifterna när kungen är sjukskriven, säger Stavseng

Oron i Norge är stor för kungen just nu och hovet är väl medvetna att med tanke på hans ålder finns det alltid en risk att det värsta kan ske när han är sjuk. Men självklart finns det en planering utifall att det värsta skulle hända.

– Precis som i alla andra kungahus är man även i Norge förberedd för ett tronskifte, om den dagen skulle komma. Det är inget kungafamiljen går och tänker på. Kung Harald är fortsatt kung och han har frisknat till efter flertalet sjukhusvistelser.

Annons