Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor sorg i holländska kungafamiljen

16 aug, 2019, 10:33 
Holländska kungafamiljen har drabbats av en stor sorg. För en kort stund sedan kom beskedet att prinsessan Christina har gått bort, 72 år gammal.
Annons

Prinsessan Christina var lillasyster till drottning Beatrix och led sedan flera år av skelettcancer. Nu på fredagsmorgonen somnade hon in hemma i Noordeinde-palatset i Haag.

Prinsessan Beatrix hade en nära relation till sin syster prinsessan Christina.
Prinsessan Beatrix hade en nära relation till sin syster Christina. Här var de på väg till drottning Máximas 40-årskonsert.
Holländska kungafamiljen sörjer prinsessan Christina. Här med sonen Bernardo.
Holländska kungafamiljen sörjer prinsessan Christina. Här ser du henne på en bild från kung Willem-Alexanders kröning, arm i arm med sonen Bernardo.

Drottning Beatrix var nio år när hennes minsta lillasyster föddes hemma på slottet Soestdijk i Baarn den 18 februari 1947. Hon var fjärde dottern på raken för drottning Juliana och prins Bernhard och här ser du henne omgiven av hela sin familj på en bild från 1950.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Juliana och prins Bernhard med sina barn 1950: prinsessan Margriet, prinsessan Irene, nu bortgångna prinsessan Christina och prinsessan Beatrix.
Drottning Juliana och prins Bernhard med sina fyra flickor. Från vänster prinsessan Margriet, prinsessan Irene, nu bortgångna prinsessan Christina samt prinsessan Beatrix.

Christina  hade inte mindre än tre kungliga titlar. Hon var både prinsessa av Nederländerna, prinsessa av Oranien-Nassau och prinsessa av Lippe-Biesterfeld, men 1975 miste hon sin plats i den nederländska tronföljden i samband med att hon gifte sig med en ”vanlig” man. Jorge Guillermo var kubansk flykting och arbetade som socialarbetare när han och Christina träffades i New York. Han räknades dock som statslös, men Christinas pappa prins Bernhard löste saken genom att i hemlighet flyga Jorge till Holland i kungafamiljens privatplan. Den nederländska regeringen ska sedan ha skapat den så kallade Christina-lagen, som gjorde äktenskapet giltigt och gav Jorge Guillermo möjlighet att bli amerikansk medborgare.

Annons
Prinsessan Christina och Jorge Guillermo vid bröllopet 1975. Äktenskapet slutade med skilsmässa 1996.
Prinsessan Christina fick sin Jorge till slut. Äktenskapet slutade dock med skilsmässa 1996.
Prinsessan Christina av Nederländerna var synskadad sedan födseln. Här med dottern Juliana.
Prinsessan Christina levde med en synskada sedan födseln. Här ser du henne tillsammans med dottern Juliana.

På senare år bodde prinsessan Christina i New York och i Italien. Hon var en skicklig pianist och en duktig sångerska och gav ibland konserter. Hon utbildade sig också inom sångpedagogik, och senare även inom dansterapi och ljudterapi. Hemma i Holland arbetade hon för Visio, en stiftelse som stödjer synskadade. Prinsessan Christina var själv svårt synskadad sedan födseln, detta sedan hennes mamma drottning Juliana drabbades av röda hund under graviditeten.

Annons

Prinsessan Christina sörjs närmast av sina tre barn: Juliana, 38, Bernardo, 42, och Nicolás, 40. Nu närmast kommer hennes kvarlevor att föras till trädgårdspaviljongen på Noordeinde-palatset, där familjen och vännerna ska ta sitt avsked. Begravningen kommer att bli privat, meddelar det holländska hovet.

Holländska kungafamiljens porträtt av prinsessan Christina.
Familjens porträtt av prinsessan Christina.

Foto: TT.

Annons