Stora bakslaget för Harry, Meghan och Archie – regeringen kliver in och sätter stopp

Archies nya liv i Los Angeles – så ser det ut!

Harry och Meghan får tänka om kring sin framtid.Nu har Kanadas regering sagt sitt.

Prins Harry och Meghan Markle har frigjort sig från den engelska kungahuset. Ett drastiskt beslut – som fått drastiska konsekvenser.

Prinsparet kommer framöver att tillbringa mycket tid i Kanada, där de hyr en herrgård i Vancouver.  De lär såklart fortfarande att vara väl påpassade, men säkerheten kommer de framöver att få stå för själva.

Harry och Meghan får nej

Harry och Meghan visar stolta upp Archie.

Harry och Meghan visar stolta upp Archie.

Kanadas regering har gjort ett officiellt uttalande i frågan.

“Att hertigen och hertiginnan av Sussex valt att flytta till Kanada på deltidsbasis har inneburit unika omständigheter för vår regering”, skriver regeringen enligt CBC.

Det är säkerhetsminister Bill Blair som har beslutat att Harry och Meghan inte längre kommer att få sina livvakter och andra säkerhetsåtgärder bekostade av den kanadensiska staten. Den 31 mars kommer Harry och Meghan officiellt att lägga ifrån sig sina kungliga plikter och deras kontor i Buckingham Palace ska stängas.

Då kommer även Kanada att sluta bekosta deras säkerhet. Harry, Meghan och Archie kommer troligen att fortsätta skyddas av livvakter – men nu får de betala själva.

“Våra bidrag kommer att upphöra de kommande veckorna, i samband med att deras status ändras”, skriver regeringen.

Ska återvända till Storbritannien

Harry och Meghan kommer strax att återvända till Storbritannien för sina sista kungliga uppdrag någonsin. De ska bland annat närvara vid den traditionsenliga Mountbatten Festival of Music på Royal Albert Hall.

Efter den 31 mars följer en tolv månader lång prövotid där det nya arrangemanget ska “stresstestas”.

– Poängen med perioden är att familjen vill att paret ska trivas och alla inser att detta är ny mark för alla. Istället för att göra något slutgiltigt, så är det här en pragmatisk diskussion inom familjen kring vad som fungerar och vad som inte kommer att fungera, har en källa med insyn sagt till sajten Royal Central.