Stora bråket om kungens nya bil: "Det är kris!"

Kungen köpte en lyxig BMW mitt under krisen.Detta har väckt starka känslor – och mycket kritik.

Kungen har en ny bil – ett lyxåk värd namnet.

Det var sajten Bytbil.com som först avslöjade att vår regent, lagom till sin födelsedag, köpt en BMW M8 Competition Coupé. Modellen kommer med en V8-motor med 625 hästkrafter och en prislapp på 1,7 miljoner kronor.

Kungen köper ny bil – får tuff kritik

Här ser vi kungens nya BMW.

Här ser vi kungens nya BMW.

Den nya BMW:n kan läggas till kungens redan gedigna samling med lyxbilar. Sedan tidigare har kungen bland annat en Shelby Mustang, en AC Cobra, en DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan.

Men timingen på köpet har väckt starka känslor. Många menar att det ser illa ut att kungen skaffar en lyxbil medan resten av samhället går på knäna i coronakrisen.

Den känslan gav Gunnar Rehlin, före detta programledare för SVT-klassikern Filmkrönikan, röst för i ett sarkastiskt formulerat Twitter-inlägg.

“Kris. Företag går i konkurs. Folk förlorar jobben. Massvält hotar i en rad länder. Och kungen köper en bil för 1,7 miljoner. Ett sant föredöme”, skriver Gunnar. 

Gunnar är inte ensam om sin åsikt. I flera offentliga kommentarsfält hittar vi indignerade röster som menar att pengarna kunde ha använts bättre i dessa kristider.

Kungen försvaras av ekonomen

 Kungen försvaras också.

Kungen försvaras också.

Men det finns också en falang som försvarar kungen och hans bilköp: den konsumtionspositiva.

Jonas Frycklund är biträdande chefekonom på intresseorganisationen Svenskt Näringsliv. Han menar att kungens köp kan leda till positiva effekter för hela samhället, om man ser till den större bilden.

– Krisen har ju gjort det uppenbart hur pass viktig konsumtionen är för ekonomin. När den rubbas leder det till arbetslöshet och att folk förlorar jobbet. Det har man inte tänkt på under goda tider, säger Jonas.

– Efter krisen, om vi vill att det ska finnas företag och fabriker som tillverkar varor och tjänster som vi behöver, så är det viktigt är att vi fortsätter konsumera.

– Kungen och alla andra måste få bestämma själva vad de konsumerar, och där har man ett ansvar, men i grunden är det bra att konsumera. Konsumtionen är lika viktig som produktionen. Det är ett kretslopp.