Stora familjebråket i kungahuset inför prins Philips begravning – ska lämna i protest

Prins Philip, prins Harry, Kate Middleton, prins William

Den brittiska kungafamiljen har hamnat i stort bråk inför begravningen av prins Philip.

Slå på ljud

Prins Philip ska föras till den sista vilan på lördag. Det blir ett annorlunda farväl på grund av pandemin, som tvingar alla sörjande till uppoffringar.

Endast 30 personer kommer att tillåtas inne i St George's Chapel. Drottning Elizabeth, prins Charles och prins William är självklara gäster. Även dottern prinsessan Anne och sönerna prins Andrew och prins Edward väntas delta med sina respektive.

Prins Philip död – hans begravning kan leda till konflikt

Prins Philip, prins Harry, Kate Middleton, prins William

Det är ett riktigt spänt läge i den brittiska kungafamiljen.

Även mannen som kan beskrivas som den förlorade sonen, prins Harry, kommer att dyka upp. Harry är som bekant en kontroversiell figur i kungafamiljen, efter sin och makan Meghan Markles skandalintervju med tv-ikonen Oprah Winfrey.

Enligt en källa med insyn som Daily Mirror pratat med har Harry och William i alla fall försökt begrava stridsyxan, för drottningens skull.

– De har pratat med varandra i telefon. De är båda överens om att den här veckan handlar om att stötta drottningen, resten av familjen och hedra minnet av deras farfar, säger källan.

Men skenet verkar bedra. Spänningarna som uppstått i och med Oprah-intervjun är fortfarande vid full vigör.

"Han kommer att lämna"

Kungaexperten Ingrid Seward menar att läget är så spänt att Harry knappast kommer att dröja kvar för att prata ut med sin familj.

– Jag tror att Harry verkligen vill fara tillbaka till Meghan så fort begravningen är över. Han kommer troligen att åka tillbaka till Kalifornien dagen därpå eller kanske till och med senare på lördagen. Han kommer inte att ägna mycket tid till att hamna i en pinsam situation med familjen, säger Ingrid till US Weekly.

En annan kungaexpert, Angela Levin, tolkar detta som ett tecken på att konflikten inte dog med stackars prins Philip.

"Det här bådar inte väl för samtalen mellan familjemedlemmarna. Harry kanske känner sig för självmedveten", skriver Angela på Twitter.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther