Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stora förändringen! Kungafamiljens liv efter pandemin – och frågetecknet kring Madeleine

07 nov, 2021, 08:00 
AvAnnaClara von Hofsten

En kungafamilj i förändring efter corona. Istället för färre men värre kanske det blir fler gör mer? Och visst kan man lika gärna arbeta digitalt från Florida som från Haga slott…

Annons
Johan T Lindwall om kungens coronasågning: "Helt fel!"Brand logo
Johan T Lindwall om kungens coronasågning: "Helt fel!"

Coronapandemin har skakat om hela världen och i grunden förändrat hur vi lever våra liv. Det gäller oss alla, även våra kungligheter. Kungaparets långa isolering på Stenhammars slott, kronprinsessparets alla digitala möten hemifrån matsalen på Haga slott och prinsessan Madeleines långa väntan på att få träffa familjen hemma i Sverige.

Drottning Silvia kung Carl Gustaf Stenhammar
Kungaparet på vårpromenad under isoleringen på Stenhammars slott.

Livet blir inte som förut

Världen har nu börjat öppna upp så smått, men det är få som tror att livet kommer bli precis som förut. Och en ”yrkesgrupp” som kommer att påverkas mer än andra är förmodligen de arbetande kungligheterna, och detta av två skäl: Dels har de hela världen som sin arbetsplats, och dels går en stor del av deras jobb ut på att träffa många främmande människor.

Kronprinsessan Victoria prins Oscar Prins Daniels lopp
Prins Daniels lopp ingår som en viktig del i kronprinsessparets satsning Generation Pep – ett evenemang som i princip går ut på stora folksamlingar.

Men det handlar om så mycket mer än bara en formell hälsning. I många fall möter de människor i utsatta situationer och behöver snabbt skapa en personlig kontakt, till exempel när man besöker sjukhus, skolor, fritidsverksamheter och så vidare. Både Silvia och Victoria är mästare i att verkligen se människor och skapa en varm, förtroendefull stämning. Men en del av deras hemlighet är att komma nära, se folk i ögonen, kanske ge en kram eller lägga handen på en axel.

Annons

Hur ska kungligheterna kunna jobba?

Och att flyga och fara jorden runt – särskilt i privatplan – känns ju faktiskt ganska omodernt – särskilt om man är kunglig och förväntas vara ett föredöme. Inte minst vår svenska kungafamilj har ju dessutom en hög profil i miljöfrågor. Samtidigt är det svårt att se hur kungligheterna i längden ska kunna göra sitt jobb utan en hel del resor.

Kronprinsessan Victoria prins Daniel Haga slott
Många jobbmöten har det blivit i matsalen på Haga slott!

Pandemin har även sammanfallit med kungens beslut att skära ner på kungahusets storlek, en förändring som även den påverkar kungafamiljens vardag i hög grad. Skillnaden i dagsläget borde egentligen inte vara så stor; det är ju bara prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn som inte längre tillhör kungahuset – för deras föräldrar är det i strikt mening inte någon skillnad. Men kungens beslut har ändå inneburit en utpekad färdriktning som har påverkat arbetsfördelningen inom familjen. Idag är det framför allt kungaparet och kronprinsessparet som representerar Sverige.

Drottning Silvia De gamlas dag
Silvia på De gamlas dag – en riktig skräck ur pandemisynpunkt!

Victoria och Daniel är även engagerade i Generation Pep, som strävar efter att i folkhälsans namn sätta Sveriges barn och ungdomar i rörelse. Här går det ofta ut på att umgås och inspirera vid olika idrottsevenemang, vilket ofta betyder både kroppskontakt och mycket utandning – vilket ju inte är så lämpligt ur smittosynpunkt.

Annons

Behöver Carl Philip och Sofia steppa upp?

Men även prins Carl Philip och prinsessan Sofia utför en hel del representation på hemmaplan och ute i landet. Och inte minst har de sina egna projekt som verkligen går ut på att träffa ”vanligt folk”, exempelvis Sofias Project Playground och Prinsparets stiftelse som har nätmobbning och dyslexi i fokus. Här handlar det ofta om att träffa unga människor i deras verklighet.

Sofia och Carl Philip i Älvdalen 2015
Sofia och Carl Philip i Älvdalen – många ville hälsa på prinsessan i hennes hembygd!

Prinsessan Madeleine ser vi däremot inte lika mycket av. De senaste åren har hon ju varit mycket hemma med sina tre barn, något hon varit tydlig med att hon vill prioritera under småbarnsåren. Men en annan omständighet som lagt hinder i vägen för hennes synlighet är förstås det faktum att hon bor i Florida, och innan dess har bott i London.

Prinsessan Madeleine modevisning New York
Prinsessan Madeleine i närkontakt med Emma Örtlund från filmen Catwalk i New York.

Madeleine kan jobba digitalt från Florida

Men här kan man fundera på om inte coronapandemin i längden borde innebära större möjligheter för fler att bidra till kungahusets arbete? Digitala möten kan ju äga rum såväl från Haga slott som från en lyxvilla i Miami eller en funkisvilla på Djurgården. Och kanske detta är den väg man kommer att behöva gå? När stora, dyra representationsresor nationellt såväl som internationellt får stryka på foten, kanske fler kommer att behöva dra sitt lilla strå till den kungliga stacken? Allt för att sprida den kungliga glansen och därmed säkerställa monarkins fortlevnad.

Foto: TT

Annons