Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Stora förändringen! Kungafamiljens liv efter pandemin – och frågetecknet kring Madeleine

Stora förändringen! Kungafamiljens liv efter pandemin – och frågetecknet kring Madeleine

Jonas Ekströmer/TT

En kungafamilj i förändring efter corona. Istället för färre men värre kanske det blir fler gör mer? Och visst kan man lika gärna arbeta digitalt från Florida som från Haga slott…

Johan T Lindwall om kungens coronasågning: "Helt fel!"
Slå på ljud

Coronapandemin har skakat om hela världen och i grunden förändrat hur vi lever våra liv. Det gäller oss alla, även våra kungligheter. Kungaparets långa isolering på Stenhammars slott, kronprinsessparets alla digitala möten hemifrån matsalen på Haga slott och prinsessan Madeleines långa väntan på att få träffa familjen hemma i Sverige.

LÄS MER: Madeleines hemliga familjebeslut – Chris O'Neill saknas

Drottning Silvia kung Carl Gustaf Stenhammar

Kungaparet på vårpromenad under isoleringen på Stenhammars slott.

Jonas Ekströmer/TT

Livet blir inte som förut

Världen har nu börjat öppna upp så smått, men det är få som tror att livet kommer bli precis som förut. Och en ”yrkesgrupp” som kommer att påverkas mer än andra är förmodligen de arbetande kungligheterna, och detta av två skäl: Dels har de hela världen som sin arbetsplats, och dels går en stor del av deras jobb ut på att träffa många främmande människor.

Kronprinsessan Victoria prins Oscar Prins Daniels lopp

Prins Daniels lopp ingår som en viktig del i kronprinsessparets satsning Generation Pep – ett evenemang som i princip går ut på stora folksamlingar.

Karin Törnblom/TT

Men det handlar om så mycket mer än bara en formell hälsning. I många fall möter de människor i utsatta situationer och behöver snabbt skapa en personlig kontakt, till exempel när man besöker sjukhus, skolor, fritidsverksamheter och så vidare. Både Silvia och Victoria är mästare i att verkligen se människor och skapa en varm, förtroendefull stämning. Men en del av deras hemlighet är att komma nära, se folk i ögonen, kanske ge en kram eller lägga handen på en axel.

Hur ska kungligheterna kunna jobba?

Och att flyga och fara jorden runt – särskilt i privatplan – känns ju faktiskt ganska omodernt – särskilt om man är kunglig och förväntas vara ett föredöme. Inte minst vår svenska kungafamilj har ju dessutom en hög profil i miljöfrågor. Samtidigt är det svårt att se hur kungligheterna i längden ska kunna göra sitt jobb utan en hel del resor.

LÄS MER: Madeleine avslöjar – så är Chris som pappa! Bestämda regeln för barnen i Florida

Kronprinsessan Victoria prins Daniel Haga slott

Många jobbmöten har det blivit i matsalen på Haga slott!

Jonas Ekströmer/TT

Pandemin har även sammanfallit med kungens beslut att skära ner på kungahusets storlek, en förändring som även den påverkar kungafamiljens vardag i hög grad. Skillnaden i dagsläget borde egentligen inte vara så stor; det är ju bara prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn som inte längre tillhör kungahuset – för deras föräldrar är det i strikt mening inte någon skillnad. Men kungens beslut har ändå inneburit en utpekad färdriktning som har påverkat arbetsfördelningen inom familjen. Idag är det framför allt kungaparet och kronprinsessparet som representerar Sverige.

Drottning Silvia De gamlas dag

Silvia på De gamlas dag – en riktig skräck ur pandemisynpunkt!

Carolina Byrmo/TT

Victoria och Daniel är även engagerade i Generation Pep, som strävar efter att i folkhälsans namn sätta Sveriges barn och ungdomar i rörelse. Här går det ofta ut på att umgås och inspirera vid olika idrottsevenemang, vilket ofta betyder både kroppskontakt och mycket utandning – vilket ju inte är så lämpligt ur smittosynpunkt.

Behöver Carl Philip och Sofia steppa upp?

Men även prins Carl Philip och prinsessan Sofia utför en hel del representation på hemmaplan och ute i landet. Och inte minst har de sina egna projekt som verkligen går ut på att träffa ”vanligt folk”, exempelvis Sofias Project Playground och Prinsparets stiftelse som har nätmobbning och dyslexi i fokus. Här handlar det ofta om att träffa unga människor i deras verklighet.

Sofia och Carl Philip i Älvdalen 2015

Sofia och Carl Philip i Älvdalen – många ville hälsa på prinsessan i hennes hembygd!

Pontus Lundahl/TT

Prinsessan Madeleine ser vi däremot inte lika mycket av. De senaste åren har hon ju varit mycket hemma med sina tre barn, något hon varit tydlig med att hon vill prioritera under småbarnsåren. Men en annan omständighet som lagt hinder i vägen för hennes synlighet är förstås det faktum att hon bor i Florida, och innan dess har bott i London.

Prinsessan Madeleine modevisning New York

Prinsessan Madeleine i närkontakt med Emma Örtlund från filmen Catwalk i New York.

Pontus Höök/TT

Madeleine kan jobba digitalt från Florida

Men här kan man fundera på om inte coronapandemin i längden borde innebära större möjligheter för fler att bidra till kungahusets arbete? Digitala möten kan ju äga rum såväl från Haga slott som från en lyxvilla i Miami eller en funkisvilla på Djurgården. Och kanske detta är den väg man kommer att behöva gå? När stora, dyra representationsresor nationellt såväl som internationellt får stryka på foten, kanske fler kommer att behöva dra sitt lilla strå till den kungliga stacken? Allt för att sprida den kungliga glansen och därmed säkerställa monarkins fortlevnad.

LÄS MER: Fruktansvärda beskedet till prinsessan Madeleine – mitt i krisen

Foto: TT