Stora förvirringen: Kungen och Silvia stoppade av polisen

Kungen och Silvia stoppades av polis när de var ute på en biltur.Då utbröt en stor förvirring.

Kungen och Silvia var ute på en förmiddagstur på Söder Mälarstrand i tisdags, rapporterar Expressen. Det hör inte till ovanligheterna – kung Carl Gustaf insisterar oftast på att få köra själv och är en van bilförare.

Men det som hände sedan var desto mer oväntat. På Södermalm hade polisen nämligen arrangerat ett slags övning för sina aspiranter. Poliskonstaplarna i vardande fick öva på trafikkontroller, vilket innebar att man stoppade förare och utförde nykterhetskontroll och fordonskontroll.

Kungen och Silvia stoppade av polis

Silvia och kungen slapp poliskontrollen.

Silvia och kungen slapp poliskontrollen.

Alla bilar skulle stoppas, var instruktionen. Och aspiranterna tog instruktörerna på orden.

Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen, berättar för Expressen vad som hände sedan. Kungens bil, åtföljd av säpobilar, blev stoppad av en ung polisaspirant. Då klev handledaren in och såg till att kungen slapp kontrollen.

– Handledaren kunde leda aspiranten åt sidan så att kungaparet kunde fortsätta sin resa. Han hade fått en snabbare överblick över situationen, säger Viktor.

“Kungen släpps förbi”

Kung Carl Gustaf åtnjuter som bekant åtalsimmunitet. Det innebär att han inte kan åtalas för brott – och att han vanligtvis slipper trafikkontroller.

– Man känner ju till det där, även om jag inte kan hela lagtexten utantill. Aspiranten tycker nog att det var en liten dråplighet. Jag pratade med honom i dag och han tog det med gott mod, säger Viktor.

– Kungen släpps förbi.