Stora gåtan kring prinsessan Sofia – dök inte upp på nya familjebilden

Prinsessan Sofia

Karin Törnblom/TT

Prinsessan Sofia saknas på de nya bilderna – varför?

Se filmen: Här avbryter Sofia mammaledigheten – för viktiga uppdraget!
Slå på ljud

Prinsessan Sofia har hållit en relativt låg profil sedan april. Förklaringen är uppenbar: det var ju då prinsparets senaste familjetillskott, prins Julian, kom till världen.

Men då och då har Sofia passat på att bryta mammaledigheten för att utföra specifika uppdrag och representationer. Hon var till exempel med på banketten som anordnades på slottet när det spanska kungaparet var på besök i Sverige.

Prinsessan Sofia saknas på bilderna

Det finns dock ett projekt där det verkar som att prins Carl Philip får klara sig utan sin hustrus direkta, handfasta stöd.

Tillsammans med vännen Oscar Kylberg ska Carl Philip designa en svit i ishotellet i Jukkasjärvi. Just design är något av en hjärtefråga för prinsens del.

"Vi hoppas att på vår eget konstnärliga vis förmedla den skandinaviska känslan för naturen och den här unika traditionen. Vi ville skapa ett koncept som baserades på inspiration från den svenska floran och göra den tillgänglig året runt med hjälp av isen, naturens egen konserveringsteknologi", skriver Oscar och Carl Philip på sitt Instagram-konto.

"Vilket spännande äventyr"

Ingen Sofia syns till på de nya bilderna på Jukkasjärvi. Något som vår reporter Ellen Myrgård Lindén reagerar på.

– Prins Carl Philip verkar resa fram och tillbaka till ishotellet i Jukkasjärvi den här hösten. I september kom nyheten att Bernadotte & Kylberg skulle designa en svit i turistmagneten och ett sådant projekt kräver förstås både arbete och planering. Och nu har han varit där igen. Häromdagen kom nya bilder som visar hur Carl Philip och designkollegan Oscar Kylberg står med ett stort isblock i sin framtida svit men prinsessan Sofia syns inte till. Hon brukar annars följa med sin man på olika jobbuppdrag, särskilt om det handlar om att åka till någon annan stad. Men just ishotellet verkar få vänta. Kanske åker hela prinsfamiljen dit när allting är färdigställt istället. Vilket spännande äventyr för småprinsarna!

Så här har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt om hur Sofia disponerar sin tid just nu:

– Prinsessan Sofia har tre små barn, och den yngsta är bara två månader gammal. Så hon tillbringar så mycket tid hon kan hemma med barnen, men hon har även uppdrag som hon sköter parallellt.