Stora ilskan – efter nya bilderna på kungen och Silvia: "Pinsamt!"

Kungen och Silvia skötte sig strålande under Riksmötet.

Kungen och Silvia var på plats i riksdagen.Då skedde något som väckt otroligt mycket ilska.

Kungen och Liberalernas Joar Forssell lär inte gå på många vänskapliga luncher tillsammans framöver. På riksmötet ställde Joar till med en mindre kupp, när han, som ende närvarande riksdagsledamot valde att sitta ner under Kungasången.

 

 

Stora ilskan – efter nya bilderna på kungen och Silvia

Kungen och Silvia i plenisalen – när Joar genomförde sin kupp.

Kungen och Silvia i plenisalen – när Joar genomförde sin kupp.

Joar hade redan inför riksmötet skrivit en debattartikel tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter.

“Kungen innehar vårt lands högsta offentliga ämbete, men han har inte tillsatts på ett demokratiskt sätt eller ens efter kompetens och duglighet. Han kan inte ses som en symbol för folkviljan eller ett demokratiskt Sverige. Monarkin och kungen legitimerar bördsprivilegier och därmed motsatsen till demokrati”, skrev riksdagsledamöterna.

“Hängivenheten ska gälla demokratin, eftersom förtroendet som vi riksdagsledamöter har fått kommer från väljarna. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra.”

Men kuppen möttes inte med så mycket entusiasm. På Twitter har Joars tilltag lett till många arga kommentarer.

“Vad är det för pajas! Att visa sin respekt är det som skiljer folk från smuts! Klarar du inte det så hoppa även supén”, skriver en användare.

“Du är inte en 15-åring som ska göra revolt mot dina föräldrar. Du är en folkvald politiker i Sveriges Riksdag. Ställ dig upp din rikstönt”, skriver en annan.

“Detta är pinsamt. Pinsamt! Han sitter alltså ned, tyst, med mobilen & stoltserar med sin lilla rebellbravad under H.M. Konungens sång”, skriver en tredje.

“Det är trams”

Men Joar står fast vid sin övertygelse – trots ilskan.

“Jag hälsade på kungafamiljen med ‘hej’, det är så vi hälsar i Sverige. Fick en chans att lära känna ett par av mina då nya kollegor. Det var trevligt men bekräftade tyvärr bara min bild av hovstaterna. Bör avfinansieras. Är slöseri. Trams”, skriver Joar på Twitter.