Stora lyckan för Victoria på Junior Water Prize

Victoria på Junior Water Prize

Vilken kväll det blev för Victoria! Vilken glädje! Under tisdagen delades Junior Water Prize 2019 ut i Stockholm – och Victorias favoritämnen stod i fokus.

Stockholm Junior Water Prize (SJWP) är ett internationellt vetenskapspris som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. Varje år kommer deltagare från ett 30-tal länder för att vara med i denna prestigefyllda tävling som organiseras av Stockholm International Water Institute under den årliga internationella vattenveckan.

Vid en ceremoni på Berns i centrala Stockholm under tisdagen delade kronprinsessan Victoria, traditionsenligt, ut priset. Detta eftersom hon, sedan 1994, är beskyddare av Stockholm Junior Water Prize.

Victoria och Macinley Butson från Australien.

Kronprinsessan med årets vinnare Macinley Butson från Australien.

2019 års Junior Water Prize

I år, 2019, gick priset till en kvinna. Närmare bestämt Macinley Butson från Australien. Macinley fick priset för ett projekt som gått ut på att utveckla ett nytt och innovativt ultraviolett klistermärke som har till uppgift att mäta exakt hur stor UV-exponering som krävs för att rena vatten med hjälp av solenergi. SODIS-klistermärket kan noggrant mäta UV-exponeringen för den sol som krävs för att sanera dricksvatten genom två innovativa produkter som är byggda tillsammans.

Motiveringen löd: “This year’s winning project addresses public health through renewable energy and water. The project embodies simplicity and affordability leaving no one behind. Water for society: including all! This invention is practical, ready and globally deployable. The project demonstrates experience and expertise by a dedicated and creative young scientist.”

Torgny Holmgren, verkställande direktör för SIWI, var mycket imponerad av projektet.

– Detta inspirerande projekt har en enorm potential för lokala och globala samhällen. Min förhoppning är att det kommer att fungera som en katalysator för att inspirera andra, både unga och gamla, till innovationer för nya och hållbara sätt att få tillgång till rent och dricksvatten, säger han.

Kronprinsessan Victoria

Victoria i svensk design – från Maxjenny!

Kronprinsessan Victoria bar ny klänning från Maxjenny

Macinley Butson var själv i chock:

– Det finns inga ord för att beskriva det jag känner just nu. En hel rad fantastiska människor har inspirerat mig så mycket i år men jag förväntade mig aldrig detta resultat. Alla här gör så mycket fantastiska saker och jag känner mig säker på att framtiden är i goda händer!

Just vatten, miljö och klimat är ämnen som kronprinsessan Victoria brinner för. Att få vara del av ett sammanhang, Junior Water Prize, och möta människor som arbetar för just detta var givetvis en stor lycka för vår kronprinsessa. Under hela ceremonien strålade hon. Hennes glädje för kvällen, för vinnarna och för framtiden gick inte att ta miste på.

Kronprinsessan Victoria gratulerade Macinley Butson till priset iförd en specialdesignad klänning med ett vackert havsprint från svenska Maxjenny.

Foto: TT