Stora oron för kungafamiljen – superåret kan förstöras: ”Fruktar det värsta”

02 feb, 2023, 08:30 

Kungaexperten Herman Lindqvist fruktar det värsta.

Annons

Den senaste månaden har uppståndelsen och turbulensen varit stor kring den svenska kungafamiljen. Kung Carl Gustafs oväntade utspel om successionsordningen skapade flera negativa rubriker, som påverkade såväl kungen som kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.

Prins Daniels dråpslag – firandet stoppas
Prins Daniels dråpslag – firandet stoppas

Ja, det nya året hade kunnat starta betydligt bättre. Inte minst då man går in i ett kungligt superår, fyllt med festliga tillställningar, historiska händelser och minnesvärda ögonblick.

Kungen firar 50 år på tronen och i juni är det på dagen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. På det fyller prins Daniel 50 år och drottning Silvia 80 år.

Annons
Kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf och prinsessan Estelle
Kungafamiljen befinner sig i ett kungligt superår, när kungen firar 50 år på tronen.

Oron för kungafamiljen

Under året kommer även en drös dokumentärer om kungen kablas ut. Journalisten Karin af Klintberg har i dokumentären ”Kungen” försökt lära känna kungen på djupet, medan journalisten Åsa Linderborg i dokumentärserien ”Kungen med två ansikten” granskar och skildrar kungens liv.

Historikern och kungaexperten Herman Lindqvist tror att det kan bli ett jobbigt år för kungen, ”med en fruktansvärd massa angrepp på honom under året, med vinklade reportage som försöker hitta negativa aspekter”.

– Det finns ju inga program i Sverige som är positiva utan alla ska hitta något fel. Det är många nu som kommer försöka skapa något negativt. Kungen kan inte ta det på annat sätt än att försöka hålla god min, säger Herman Lindqvist till Svensk Damtidning.

Annons
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2022
Historiken och kungaexperten Herman Lindqvist tror att året kommer vara fyllt med negativa reportage om kungen.

Herman Lindqvist: ”Fruktar det värsta”

Herman Lindqvist är övertygad om att de negativa reportagen kommer avlösa varandra. Den stora frågan är snarare hur kungen och hovet kommer att tackla den negativa stormen.

– Han kan inte gå ut och bemöta varje bemötande. Det är bara att avvakta och se hur galna de blir. Är det för tokigt så måste ju hovet gå i försvar.

– Jag personligen fruktar det värsta i de här kampanjerna. Det är många som har ringt till mig och vill få mig att delta i de mest otroliga nypor och det gör jag inte. Men det kommer komma en våg av negativa reportage, det är jag helt säker på.

Annons
Herman Lindqvist
”Jag personligen fruktar det värsta”, säger Herman Lindqvist till Svensk Damtidning.

Foto: TT/Thron Ullberg/Kungliga Hovstaterna

Annons