Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Stora pengachocken för kungafamiljen: "De får absolut ingenting – helt lottlösa"

18 mar, 2022, 12:00 
Kungafamiljen


Annons
Prinsessan Lilians glädje på Madeleines student – se bortglömda filmen!Brand logo
Prinsessan Lilians glädje på Madeleines student – se bortglömda filmen!

Det har nu gått snart nio år sedan prinsessan Lilian avled i sitt hem Villa Solbacken på Djurgården.

På begravningen i Slottskyrkan underströk kungen hur viktig prinsessan hade varit för kungafamiljen.

– Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta, sa kungen då.

Prinsessan Lilian – så fördelades hennes arv

När Lilian lämnade jordelivet hade hon en förmögenhet värd ungefär 54 miljoner kronor. Tidningen Expressen lyckades få tag på den väsentliga informationen från testamentet och bouppteckningen, och kunde därför avslöja vem som fick vad.

Kung Carl Gustaf fick flera av Lilians kära ägodelar, bland annat ett gäng konstverk och fotografier. Drottning Silvia fick fem miljoner kronor och flera värdefulla smycken.

Annons

Kungabarnen fick en blandad kompott. Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip stod Lilian och prins Bertil väldigt nära. De umgicks flitigt och Carl Philip kom att betrakta Lilian och Bertil som ett slags farföräldrar.

Som vår eminente chefredaktör Johan T Lindwall uttryckte det i en krönika för Expressen.

"Det var prins Bertil som gav Carl Philip självförtroende. Ute på Villa Solbacken hade Carl Philip i alla år sin trygghet och när prins Bertil gick bort en kall januaridag 1997 så var det hans vän och farfar som rycktes bort från honom. När Lilian somnade in i våras var det stor sorg hos hela kungafamiljen, framför allt för Carl Philip som miste sin farmor och drottning Silvia som var tvungen att säga farväl till sin bästa vän och extramor", skriver Johan i krönikan.

Systrarna blev helt utan

Carl Philip fick i sin tur allt lösöre i Villa Solbacken som inte specifikt vigts åt någon annan. Victoria fick Lilians favoritdiadem, som tidigare tillhörde den brittiska prinsessan Margareta av Storbritannien och Irland. Det är tillverkat hos det franska juvelerarföretaget Boucheron i Paris och består av både silver, guld och diamanter.

Prinsessan Madeleine då? Jo, hon fick en akvamarin-ring. Men två personer lämnades helt utanför testamentet överraskande nog.

"Jag vet inte hur Lilians systrar Janice Rees och Sonja Roberts reagerade när de tidigare i år fick veta att prinsessan väljer att göra dem helt lottlösa. Av det enorma arvet på närmare 54 miljoner kronor får de absolut ingenting", skriver Johan T.

Annons