Stora protesten mot kungen inne i riksdagen – som tv-tittarna inte fick se!

Kung Carl Gustaf dök upp i riksdagen idag. Men då blev han föremål för en stor protest.
Annons

Kungen hade en tydlig motståndare på plats i plenisalen under riksmötets öppnande. Joar Forssell (L) hade redan inför riksmötet skrivit en debattartikel tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter.

I den gjorde Joar och de andra klart hur de känner inför att kungen blandas in i parlamentariska sammanhang.

Annons

Protest mot kungen under riksmötet

Kungen blev föremål för en protest.
Kungen blev föremål för en protest.
Annons

“Det är olämpligt att kungen öppnar riksmötet och håller tal till oss folkvalda. Kungen bör enligt grundlagens förarbeten inte uttala sig i politiska frågor, men under årens lopp har han tagit upp en hel del kontroversiella frågor. Hans tal i samband med riksmötets öppnande har även blivit längre med åren”, skriver Joar och de tre andra ledamöterna (Niels Paarup-Petersen, C, Mia Sydow Mölleby, V, och Emilia Töyrä, S).

“Kungen innehar vårt lands högsta offentliga ämbete, men han har inte tillsatts på ett demokratiskt sätt eller ens efter kompetens och duglighet. Han kan inte ses som en symbol för folkviljan eller ett demokratiskt Sverige. Monarkin och kungen legitimerar bördsprivilegier och därmed motsatsen till demokrati.”

“Hängivenheten ska gälla demokratin, eftersom förtroendet som vi riksdagsledamöter har fått kommer från väljarna. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra.”

 

Kuppen från Joar Forssell

Och när Kungsången sjöngs visade Joar att han står fast vid sina principer. Han skrev på Twitter att han satt ner under Kungsången. Dessutom vägrade han sjunga.

Annons

“Jag respekterar människor. Lika. Förväntar mig samma tillbaka. Bugar inte för någon och förväntar mig ingen bugning tillbaka”, skriver Joar.

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

32 kommentarer till “Stora protesten mot kungen inne i riksdagen – som tv-tittarna inte fick se!”

 1. Bror skriver: 8 september, 2020

  Att kränka kungen och drottningen med billiga utspel och lättköpta poänger är inget som gynnar den republikanska saken. Tvärtom stärks bara föreställningen om antimonarkister som obildade tölpar som inte kan vistas i möblerade rum. Och det var väl inte riktigt tanken bakom den här aktionen, misstänker jag.
  Välkommen tillbaka, men i ordnade former.


 2. ananas skriver: 8 september, 2020

  Han dök inte upp!!!!
  Anpassa språket efter händelse.


 3. Birthe Vejrum skriver: 8 september, 2020

  Ja, de der barnagtigheder har vi jo også set ved åbningen af Folketinget, hvor SF’erne + Enhedslisten i mange blev siddende medens den kongelige familie, blev vist ind på deres pladser. Det er ændret nu, hvor SF’erne nu rejser sig som alle de andre, medens Enhedslistens medlemmer først kommer ind i salen EFTER de kongelige har sat sig på deres pladser.
  Konge-sangen “Kong Christian stod ved Højen Mast” spilles kun når der er officielle besøg i Danmark.
  Men Folketingets åbning er en populær arena for demonstrationer af forskelligkarakter. En af de mere muntre var dengang der oppe fra tilhørerlogerne blev “kastet” høns ud/ned i Folketingssalen som en demo mod burhøns. Høns kan jo flyve, så de led jo ingen overlast, men det var et syn for guder at se folketingsbetjentene fare rundt som “forvildede høns” for at indsamle dyrene. Der var som altid direkte tv fra åbningen. Een af frontfigurerne dengang midt i 90’erne var Pernille Rosenkrantz-Theil, der nu er undervisningsminister i Mette Frederiksens regering.


 4. josefin skriver: 8 september, 2020

  Spännande!
  man antar att C16G blev sur – surare än vanligt, kanske man ska säga


 5. Anna skriver: 8 september, 2020

  Bra skrivet, instämmer till 100%!


 6. H skriver: 8 september, 2020

  Jag anser att som folkvald borde den folkvalde fokusera på betydligt viktigare frågor än om kungen håller tal och om kungssången sjungs. Är det dessa frågor som de folkvalda lägger fokus på så blir jag bekymrad.


 7. gunfalk skriver: 8 september, 2020

  Att en av folket vald riksdagsman bär sig så barnsligt åt är verkligen respektlöst. Nu har vi det statsskick vi har och då får man rätta in sig i ledet. Tycka vad man vill det får man göra hemma, men i officiella sammanhang uppför man sig.


  1. Royalist javisst skriver: 9 september, 2020

   Bra rutet Gunfalk!


 8. charlotte skriver: 8 september, 2020

  Tänk om kungaparet skulle bete sig som pöbeln gör!


 9. Ingrid J skriver: 8 september, 2020

  Dummer!!!!
  Vanlig artighet har vi väl alla lärt oss!!!


 10. Fluff skriver: 8 september, 2020

  Kudos!


 11. An skriver: 8 september, 2020

  Det är klart att alla människor har lika värde, men jag tycker att man ska visa respekt för statschefen i hans funktion. Att sitta ner under Kungssången är juvenilt.


  1. Anna skriver: 9 september, 2020

   Det du säger är en motsättning. Först säger du att alla har lika värde, sedan att man ska visa respekt för en icke-folkvald statsschef. Därmed säger du också att han är mer värd än andra, vilket motsäger ditt första uttalande.


  2. Birthe Vejrum skriver: 10 september, 2020

   Demokraterne rejser sig jo også for Trump, men det er IKKE hans person, men hans embede man erkender.


  3. josefin skriver: 11 september, 2020

   Birthe, skillnaden mellan Trump o C16G är att rump faktiskt har valts. vad vi án tycker sà är han vald enligt demokratisk princip. C16G har bara fötts, och som Joar pàpekade har han inte valts o inte heller sedermera behövt visa nàgon kvalifikation eller lämplighet för ämbetet


 12. PernillaA skriver: 9 september, 2020

  Charlotte, jag är glad att de jag känner inte uppför sig som kungen har gjort


 13. Daga skriver: 9 september, 2020

  Den där är inte mogen sitt uppdrag.Beter sig som en tjurig unge.Här blir nog fortsättning följer..


 14. Birthe Vejrum skriver: 9 september, 2020

  Fra en statschef til en anden. En dåre – det må det vel være – har indstillet Trump til Nobels Fredspris!


 15. Kajsa Nilsson skriver: 9 september, 2020

  Bra, Josefin! Undrar om inte Silvia i så fall blev mer upprörd. Hon har ju infört hovnigningen TROTS att kungen och prins Bertil avskaffade den vid kungens trontillträde. Titelfixerad är hon också. Kan inte nämna någon kunglighet utan också ta med titeln. Så tyskt.
  De aktuella riksdagsmännen gjorde helt rätt. Vi har en statschef som har ärvt ämbetet utan att det har tagits hänsyn till ev kompetens eller duglighet. Sorgligt och odemokratiskt.


 16. Marja skriver: 9 september, 2020

  Hos oss i Republiken Finland spelas Björneborgarnas marsh när republikens president kommer in. Och folk stiger upp!


  1. Bror skriver: 9 september, 2020

   Hmm,
   “stiger upp” gör man ur graven när den yttersta dagen är kommen.
   Innan dess reser man på sig.


 17. Fluff skriver: 9 september, 2020

  Det är dock tölpaktigt och oartigt av Carl Gustaf Bernadotte att behålla handen i fickan då han stödjer hustrun.
  Han ”kan ju alltid föra sig” säger ju de trogna.
  Här ser vi att så inte är fallet.


  1. Bror skriver: 10 september, 2020

   Göra-av-händerna, kan vara en nog så knepig fråga när rampfebern smyger sig på. Majestätet väljer att göra som Charles, stoppa dem i kavajfickorna.
   Även scenpersonligheter av ett annat slag och kaliber kan ha det här problemet.
   Jussi Björling fick en gång under elevtiden påpekat för sig (Set Svanholm?) att han måste se till att gömma de där stora händerna någonstans. Det rådet kom att bli en plåga för Jussi under resten av hans tid på världens operascener.
   Tröst fann han dock i Elisabeth Söderström som tyckte, att det var vansinnigt sexigt att sjunga duett med Jussi. Och hon var inte ensam om det.


 18. Kajsa Nilsson skriver: 9 september, 2020

  Marja! I Finland har man demokratiskt valt sin statschef. Förhoppningsvis utifrån hens kompetens, intelligens och allmänna lämplighet. Så är inte fallet i Sverige där statschefen föds in i ämbetet. En folkvald statschef förtjänar att man ställer sig upp inte en som ärvt sitt ämbete.
  Roade mig nyligen med att lista utbildningsnivån hos de som gift sig med blivande tronarvingar:
  Danmark, Mary: akademisk ex i juridik och ekonomi, Norge, MetteMarit: akademisk ex från London School of Economic, Belgien, Mathilde: psykolog och logoped, Holland; Maxima: Akademisk ex i ekonomi, Spanien, Letizia: utbildad journalist: England; Kate: akademisk ex från St Andrew, Sverige, Daniel: personlig tränare. Kaka söker maka…eller?


  1. Bror skriver: 10 september, 2020

   Demokratiskt vald är också Trump!
   Dryga 62 miljoner amerikaner tyckte att det var rätt man att lägga makten i händerna på.


 19. PernillaA skriver: 10 september, 2020

  Har man ett statsskick ska man hålla sig till reglerna eller vara lite smidigare ; å andra sidan förtjänar man respekt ; kungafamiljen begär respekt pga av deras status; med tanke på vad som kom fram i samband med den motvillige monarken hade en folkvald politiker fått avgå ; kungen säger något mer eller mindre sammanhängande och sen gör han vidare som vanligt


 20. Kajsa Nilsson skriver: 11 september, 2020

  Bror!
  Just det! Trump (denne eländige man) är, trots allt vald av det amerikanska folket. De har valt en inkompetent, maktgalen figur som vi hoppas att få slippa se efter valet i november.
  Dock – om han får sitta kvar är även detta ett resultat av hur det demokratiska systemet fungerar. I Sverige har vi inte fått välja utan tvingas acceptera och försörja en man (och hans familj) som ärvt ämbetet. Inte förtjänat det. Det passar inte i ett demokratiskt land som Sverige.


 21. Daga skriver: 11 september, 2020

  Kungen står över alla andra och som snart 70-åring gör han som han vill.Det är inte honom man ställer sig upp för,det är hans ämbete som Sveriges kung.I andra länder har man inte svårt med det men i jantelagens land kan man inte visa vördnad inför någon annan.Vi ser hur det är i skolorna där barnen saknar respekt för lärare och överordnade.Det blir intressant när riksdagens ledamöter i fortsättningen gör som de vill och slutar respektera takt och ton.Nästa år blir det väl skorna på bänken och alla sitter ned.Det är i hemmet hos föräldrarna man lär sig ett hyfsat uppträdande och bordsskick.Jag ser ofta hur barn saknar detta.


  1. josefin skriver: 11 september, 2020

   daga, jag tror som en del andra skribenter att Du skojar när Du säger att “kungen stàr över alla andra”. Det ár ju just detta som är den springande punkten, vet Du.


 22. Daga skriver: 11 september, 2020

  Vet du Josefin vad denna vandrande Mitt- punkt är?När du skriver mitt namn på ett felaktigt sätt visar du hur låg din punkt går.


  1. Fluff skriver: 12 september, 2020

   Att ta till ortografiska felaktigheter i stället för att bemöta inlägget är också tämligen lågt, Daga.


 23. Ingrid skriver: 12 september, 2020

  Kungaparet ser trötta ut och antagligen bekymrade för hur deras barn V. Och CP ska föra monarkin vidare.
  Efter ett långt och strävsamt liv ska Nu deras barn med ingifta styra skutan åt ett helt annat håll.
  Tycker faktiskt synd om dem.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar