Grevinnan Alexandras attack mot Margrethe efter beslutet: "Ledsna och i chock"

28 sep, 2022, 13:18 
Drottning Margrethes beslut har skakat om familjen rejält – nu ryter grevinnan Alexandra ifrån.
Annons

Under onsdagen kom det chockerande beskedet: Danmarks drottning Margrethe har valt att ta bort prins Joachims fyra barns kungliga titlar som prinsar och prinsessor.

Prins Joachim är drottningens yngsta son, och beslutet drabbar alla hans barn, och hennes barnbarn: Nikolaj, Felix, Henrik och Athena.

Mammans hårda ord: "Ledsna och i chock"

De två äldsta barnen, Nikolaj och Felix har prins Joachim tillsammans med grevinnan Alexandra, som verkar allt annat än beredd på drottningens beslut.

– Vi är alla förvirrade över beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem, säger hon till BT.

Hon menar att hon också talar för sin ex-make prins Joachim, och prinsessan Marie, som är mamma till de två yngsta barnen.

Ändringen träder i kraft den första januari 2023, och då får barnen inte längre använda sin av sina prins och prinsess-titlar. Istället kommer de bara få använda sina titlar som greve och grevinna av Monpezat.

Annons

Skillanden mot Prinsessan Madeleines barn

Man kan dra paralleller med kungens beslut för det svenska kungahuset, när han valde att smalna ner kungahuset. Han tog bort prinsessan Madeleine och Chris O'Neills, och Prins Carl Philip och prinsessan Sofias barns titlar som kungliga högheter.

Däremot är Margrethes beslut betydligt hårdare. De svenska barnen får fortfarande kalla sig prinsar och prinsessor, men det får inte prins Joachims barn efter ändringen träder i kraft.

De danska barnen kommer behålla sina platser i tronföljden.

Enligt BT vill drottning Margrethe med sitt beslut ge sina barnbarn en större frihet, och ge dem möjligheten att kunna forma sina egna liv utan de skyldigheter som krävs när de har den formella kopplingen till Kungahuset.

Foto: TT

Annons