Stora tragedin – på drottningens födelsedag: "Jag är så ledsen"

Elizabeth fick lägga firandet åt sidan.

Drottning Elizabeth fick lägga födelsedagsfirandet åt sidan.94-åringen hade plötsligt en tragedi att hantera.

Drottning Elizabeth fyllde 94 år i går. En anmärkningsvärd ålder – och helt klart en begivenhet värd att fira. Men coronaviruset hade redan på förhand lagt sordin på feststämningen.

Med de rådande omständigheterna i åtanke såg Elizabeth till att tona ner sitt födelsedagsfirande rejält jämfört med föregående år. Bland annat hade hon beordrat att den traditionsenliga kanonsaluten inte skulle äga rum i år.

Drottning Elizabeth drabbad av tragedi på födelsedagen

Elizabeth fick lägga firandet åt sidan.

Drottning Elizabeth fick därefter ännu en anledning att sörja. Tidigare i veckan ägde den värsta masskjutningen i Kanadas historia rum, när en ensam gärningsman öppnade eld på flera olika platser i Nova Scotia. Minst nitton personer miste livet i det fruktansvärda dådet.

Elizabeth är som bekant monark för Kanada, så tragedin i Nova Scotia utspelade sig på hennes marker. Elizabeth la födelsedagsfirandet åt sidan och skrev ett innerligt kondoleansbrev, som senare publicerades på Twitter.

“Blev så ledsna”

“Prins Philip och jag blev så ledsna över de fruktansvärda händelserna i Nova Scotia och våra tankar finns hos familjerna, vännerna och kollegorna till alla som miste livet. Jag vill också uppmärksamma modet och offerviljan hos alla konstaplar från Kanadas ridande polis och andra styrkor som osjälviskt bemötte attackerna, och ambulanspersonalen som hjälpte alla som blivit skadade”, skrev Elizabeth i uttalandet.

Elizabeth var inte ensam i den brittiska kungafamiljen om att skicka några tröstande ord över Atlanten. Även prins Charles och hans hustru Camilla gjorde ett uttalande.

“Vi vill att ni ska veta att vi känner med familjerna och vännerna till alla som så tragiskt miste livet i ett brutal, vansinnigt dåd, och med alla som blivit svårt skadade”, skriver Charles och Camilla.