Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Storbråk mellan kungafamiljen och TV4 – kungens order om bojkott

29 feb, 2024, 15:00 
Pernilla Albinsson
Kungen, kronprinsessan Victoria och Tilde de Paula
TT.
Detaljerna om kungens beslut inför den stora dagen.
Annons

När kronprinsessan Victoria skulle gifta sig med sin Daniel den 19 juni 2010 var det minst sagt en storslagen affär. Redan innan själva bröllopet var det officiella mottagningar i dagarna tre som avslutades med en festkonsert på Stockholm konserthus – en gåva från riksdagen.

Tillbakablick: Här möter Victoria & Daniel folkets jubel efter bröllopet 2010!Brand logo
Tillbakablick: Här möter Victoria & Daniel folkets jubel efter bröllopet 2010!

Bröllopsdagen i sig var minst lika storslagen. Kronprinsessparet gifte sig i Storkyrkan och Victoria strålade av lycka i sin vita klänning när paret gick genom kyrkan.

De två åkte sedan kortege genom Stockholm innan de avslutade på slottets balkong där kronprinsessan tackade svenska folket för att hon fått sin prins.

Kämpade för rättigheterna

En dag som denna är det inte konstigt att TV-kanalerna kämpar för att få sändningsrättigheterna. Och beslutet om vem det skulle bli var upp till kungen och hans stab.

Annons

Vår chefredaktör Johan T. Lindwall har i sin bok om kronprinsessan Victoria "Victoria - prinsessa och mamma" beskrivit händelseförloppet som i slutändan gjorde att det var SVT fick sända bröllopet.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Victoria och Daniel var sprudlande på deras bröllopsdag.JANERIK HENRIKSSON / TT

Där förklarar han att de som ville sända bröllopet hade fått göra en ansökan. Av alternativen som kommit in var TV4 och SVT de absolut starkaste kandidaterna.

"På TV4 tyckte de ansvariga att de hade tänkt ett steg längre än sina konkurrenter när de inför bröllopet hade värvat en av Victorias gamla mentorer, nämligen Elisabeth Tarras-Wahlberg. På det sättet hoppades TV4 att de skulle ha ett försprång gentemot SVT.", skriver han i boken.

Imponerade inte på kungen

Det som TV4 trodde skulle ge dem sändningen blev snarare en belastning för kanalen. Kungen var inte särskilt imponerad över värvningen av Tarras-Wahlberg. Dessutom hade han inte glömt hur kanalen hade skött sändningen av Nobelfesten.

"Han tyckte att de hade skött möjligheten att sända Nobelfesten på sämsta tänkbara sätt. Nobelfesten hade i alla år tillhört SVT, men så hade TV4 fått chansen. Kungen hade tyckt att sändningen blivit undermålig och beskrev den som ”katastrofal” för sin hovstab.", skriver Lindwall.

Enligt kungen hade TV4 även misslyckats med nationaldagssändningen, vilket gjorde att han tillslut satte ner foten och beordrade hovstaben att ge bröllopssändningen till SVT.

Foto: TT.

Annons