Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Storhertiginnan pekas ut: "Hela familjen lider"

27 jan, 2020, 17:00 
Storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg är både slösaktig och för auktoritär.Det kan man läsa i en ny statlig rapport – som dock får mothugg från hennes make Henri.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 4?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 4?

Det var Xavier Bettel, Luxemburgs premiärminister, som beställde utredningen. Landets styrande har fått larm om att hovets kostnader skjutit i höjden – och nu vill man veta exakt hur mycket pengar som läggs på rikets kungligheter.

För mycket, har rapportförfattaren Jeannot Waringo kommit fram till. Enligt Paris Match pekas storhertiginnan Maria Teresa specifikt ut i texten.

63-åringen anklagas inte bara för att ha en alltför påkostad livsstil – rapportens författare påstår också att Maria Teresa är “alltför auktoritär” mot sin personal.

Maria Teresa anklagas

Maria Teresa och Henri har varit gifta i 39 år.

Maria Teresa har inte själv svarat på kritiken, men det har däremot hennes make, storhertigen Henri. Han har skrivit ett långt inlägg på Instagram där han vänder sig direkt till de ansvariga för rapporten.

Annons

Henri börjar med att konstatera att han först stöttade utredningen, för att han ville vara “öppen, transparent och modern”.

“Nu har artiklar publicerats där min fru blir orättvist utpekad, mamman till mina fem barn och en väldigt kärleksfull farmor. Hela min familj lider. Varför attackerar man en kvinna? En kvinna som försvarar andra kvinnor? En kvinna som inte ens fått möjligheten att försvara sig?”, skriver Henri.

Försvaras av Henri

Henri menar att Maria Teresa inte alls är lyxgalen och självisk – utan generös. Han nämner flera av hennes välgörenhetsuppdrag, däribland kampen för offer för sexuellt våld.

“Hennes pliktkänsla under de 39 år som hon har tjänat landet tillsammans med mig är exemplarisk, livsnödvändig för mig. Vi kommer att fortsätta tjäna er, vara där för er och för Luxemburg”, skriver Henri.

Enligt rapporter i Luxemburg-pressen uppgår personalkostnaderna för landets hov till 11 miljoner euro per år. Och det är Maria Teresa som styr över de anställda.

“Personalen måste lyda varje vink, leva med hennes humör och vara tillgängliga dygnet runt”, skriver tidningen RTL.

Foto: TT

Annons