Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stort bråk bakom nya bilderna på Birgitta Ed: ”Olämpligt”

12 sep, 2023, 10:29 

Birgitta Ed bryr sig inte om kritiken – tar tydlig ställning.

Annons

Birgitta Ed, hustru till statsminister Ulf Kristersson, är precis färdigutbildad präst. Men det nya yrkesvalet har lett till en rad krångligheter för den nyblivna prästen.

5 saker du vill veta om Birgitta EdBrand logo
5 saker du vill veta om Birgitta Ed

När hon och Ulf mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli bar hon nämligen sin yrkesutstyrsel. Beslutet kritiserades från flera håll, bland annat tyckte moderaten och schlagerartisten Richard Herrey att det var olämpligt.

”Personligen tycker jag inte det är önskvärt att en statsministerpartner i officiella sammanhang, när man representerar Sverige, bär kläder från sin privata yrkesroll. Framförallt inte när den är religiös, och jag gillar ändå den berörda prästen. Tycker dock principen är viktig”, skrev han på Twitter.

Annons

Birgitta Ed om kritiken

Birgitta håller dock inte med om kritiken. Hon har sagt att hon alltid är präst och bär prästskjorta i alla sammanhang. Ett möte med Ukrainas president är inget undantag.

– I den mån jag är med Ulf så har jag den och i den mån jag är och kollar på tjejerna när de spelar fotbollsmatch, så har jag den på mig. Det är liksom inga konstigheter.

Det konstiga hade varit att ta av den när jag åkte någon annanstans. Därför då hade det varit ett ställningstagande, att här kan jag inte vara den jag är. Men det tycker jag att jag kan och jag tycker att det är viktigt att jag är det också, sa Birgitta i Nyhetsmorgon.

Här dyker hon upp i omtalade plagget

Att Birgitta Ed inte bryr sig om kritiken är tydligt. När det var dags för riksdagens öppnande 2023 dök hon upp med sin prästkrage och visade att hon inte lyssnat ett ord på Richard Herreys klagomål.

I stället vandrade hon hand i hand med Ulf Kristersson, log brett mot kameran och såg ut att vara på ett strålande humör när hon anlände till gudstjänsten i Storkyrkan.

Birgitta Ed och Ulf Kristersson
Birgitta Ed och Ulf Kristersson i samband med riksdagens öppnande 2023.

Foto: TT

Annons