Stort bråk kring framtiden för prinsessan Estelle

Stort bråk kring framtiden för prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle kan vara i fara. Hennes framtid är föremål för en häftig diskussion.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 49?
Slå på ljud

Prinsessan Estelle har precis som alla oss andra fått livet vänt uppochner det senaste året. Men en sak har åttaåringen kunnat lita: skolan.

Under pandemin har Estelle kunnat gå dit varje vardag, hålla sig till sin invanda rutin och träffa sina kompisar.

Prinsessan Estelle går i skola – men läget kan ändras

Viruset har gjort sig påmint då och då. I mars stängdes Estelles skola Campus Manilla tillfälligt ner på grund av ett sjukdomsfall. En elev testade positivt för covid-19 – och en stor oro spred sig bland både elever och föräldrar.

Men nu är Campus Manilla öppen och igång igen. Estelles skolgång tuffar på. Det fick vi höra från ingen annan än Estelles mormor, drottning Silvia.

– Estelle går i skolan som vanligt och har kvar sitt vardagsliv. Hon är nu åtta år och ser det som händer med lite mer allvar än de andra barnbarnen. De andra nöjer sig med att ropa ”mormor!”, sa Silvia i en intervju med Aftonbladet.

Folkhälsomyndigheten håller fast vid sin rekommendation att grundskolorna ska hållas öppna, trots att regeringen nu valt att stänga gymnasieskolorna. Man hävdar att barn och ungdomar inte är en drivande faktor i smittspridningen.

LÄS MER: Lämnade hovet och försvann – det gör de idag

"Det är omöjligt"

Prinsessan Estelle får vara försiktig i skolan!

Men detta är inte ett okontroversiellt påstående. FHM får mothugg från Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet. Hon säger att grundskolorna, som den Estelle rör sig i fem dagar i veckan, lätt kan utvecklas till en smittohärd.

– Alla som har varit i en svensk skola vet att det är omöjligt att hålla två meters avstånd i ett klassrum, säger Åsa Wheelock till Expressen.

– Smittspridningen sker i skolan under lektionstid. Förhållanden som är i skolan är likadana som vi lärt oss undvika på andra arbetsplatser.

Åsa förespråkar dock inte att skolorna ska stängas.

– Min bestämda bestämda åsikt är att ha skolorna öppna, stänger man skolorna bli det många andra utmaningar. Men av just av den anledningen är det viktigt att sätta in åtgärder tidigt, så man inte kommer i ett läge där man måste stänga ner, säger hon.

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott