Styvsonen om svåra tiden efter Noppes död

2017 gick greve Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt bort, 69 år gammal. Nu talar styvsonen Leonard ut om den svåra tiden efteråt.

Två år har gått sedan greve Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt hittades död i vattnet utanför Hundudden på Djurgården i Stockholm, endast 69 år gammal. Valet att avsluta sitt liv kom en chock för alla som stod honom nära, inte minst för styvsonen Leonard Taube, 32. I podcasten “Bathina”, som drivs av Bathina Philipson, talar han nu ut om tiden efter Noppes bortgång.

– Det är en del vänner till mig som haft cancer och sjukdomar och på vissa kan man se det utanpå och på andra kan man inte se någonting. Jag vill jämföra det här med en sjukdom som är väldigt allvarlig – men den syns inte alls, säger han i podden.

Blev ett tungt lass att bära

Leonard berättar att hans extrapappa tiden innan hade varit sitt vanliga jag, och att han inte hade sett några tecken som visade på att han mådde dåligt.

– Det är det som så chockerande, och som folk kanske har svårt att greppa när man pratar om självmord. Det är väldigt tabubelagt. Men jag vill jämföra det, lite krasst kanske, med att du är riktigt förbannad och upprörd och det bästa du kan tänka dig om du har mobilen i handen är att hiva den genom rutan. Dagen efter tänker du ”åh, nu är min ruta paj. Nu måste jag ringa glasmästeriet och köpa en ny mobil”. Men det går att fixa. Problemet är när man är i ett sådant stadium och mår riktigt illa och väljer att göra en sådan drastisk grej. Då finns det inget ”åka tillbaka”.

Lee och Leonard fick dödsbudet när en polis knackade på dörren och för honom, som ensambarn, det blev ett tungt lass att bära.

– När man pratade med polisen, det är en dag på jobbet för dem. Det är jättetragiskt allting, men sedan går de hem och käkar middag med familjen och livet fortsätter. Och det förstår jag. Det måste våra liv också göra. Mamma mådde väldigt, väldigt, väldigt dåligt och hade varit sjuk i cancer innan också. Så jag menar, självklart, om man är enda barnet så faller det kanske tyngre på en själv, säger han.

Gifte sig med barndomsvännen

Numera driver Leonard vidare Noppes livsverk, medlemsklubben Noppe Bar vid Stureplan i Stockholm, och med jämna mellanrum arrangerar han de traditionsenliga eventen som Noppe älskade så mycket, från Noppes Sommarfest till Noppe Shooting och Noppe Golf Open. I september gifte han sig dessutom med sin stora kärlek, barndomsvännen Linnea Taube, vid en ceremoni i Gustav Vasas kyrka på Odenplan, i Stockholm.

– Det var nog den bästa dagen i våra liv, så jäkla vackert och lyckat med vänner och familj, säger Leonard i podcasten ”Bathina”.

Mår du dåligt? Så får du hjälp

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda korset: redcross.se.

En person som planerar att ta sitt liv behöver träffa någon från psykiatrin. Ring 112 eller sök hjälp på en akutmottagning. Lämna inte personen ensam.